ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Το πιο απαραίτητο πράγμα

 Για την είσοδο του νέου έτους 2012 παραθέτουμε ένα μικρό άρθρο απο το Ορθόδοξο αγωνιστικό περιοδικό «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», το περιοδικό της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου, που γράφτηκε για το έτος 2010 αλλά ισχύει το ίδιο και για το έτος 2012, είναι κείμενο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, θα λέγαμε ότι είναι πιο επίκαιρο σήμερα απο τότε που γράφτηκε.

Το πιο απαραίτητο πράγμα

Με τη χάρι του Θεού, τουτέστι την ευσπλαχνία, εισήλθαμε σε νέο έτος, το 2010. Και επί τη είσόδω στο νέο έτος ακούσθηκαν ευχές απ’ όλους, και μηνύματα από τους θρησκευτικούς και τους πολιτικούς άρχοντες του κόσμου. Όπως δε συνήθως, οι ευχές και τα μηνύματα είναι κυρίως για ευτυχία και για ειρήνη. Αλλά για να επικράτηση στον κόσμο ειρήνη και ευτυχία, οι ευχές και τα μηνύματα θα έπρεπε να είναι προπάντων και κυρίως για άλλο πράγμα. Επειδή όλοι οι άνθρωποι είμεθα αμαρτωλοί, οι δε αμαρτίες είναι αιτία διαταραχών, πολέμων, κακοδαιμονίας και δυστυχίας πρόσκαιρης και αιώνιας, γι’ αυτό οι ευχές και τα μηνύματα προπάντων και κυρίως θα έπρεπε να είναι για το πλέον απαραίτητο και δυστυχώς σπανιότατο στις ημέρες μας πράγμα, που λέγεται μετάνοια.
Με την προτροπή «Μετανοείτε!» άρχισε το κήρυγμα του ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εορτάζουμε τη μνήμη του, αλλά την προτρεπτική φωνή του δεν άκούουμε. «Φωνή βοώντος έν τη έρήμω»… Με την προτροπή «Μετανοείτε!» άρχισε το κήρυγμα του και ο Χριστός, ο Ενανθρωπήσας Κύριος μας και Θεός μας. Αλλά και την προτρεπτική φωνή του Χριστού δεν ακούουμε. Λέμε, ότι πιστεύουμε στο Χριστό, και εορτάζουμε τις εορτές του Χριστού, αλλά πόσοι κατά διαστήματα προσέρχονται σε πνευματικό πατέρα και εν μετάνοια εξομολογούνται τις αμαρτίες τους, όπως ο ίδιος ο Χριστός όρισε;
Πολλοί θεωρούν τη μετάνοια και εξομολόγηση ευτελισμό του άνθρωπου. Αλλ’ ευτελισμός είναι η αμαρτία, όχι η μετάνοια και η κάθαρση και η απαλλαγή από την αμαρτία. «Δεινόν ή ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια». Δια μετανοίας σώζονται όλων των ειδών και όλων των μεγεθών οι αμαρτωλοί, άνευ δε μετανοίας ουδείς σώζεται.
Επι τη είσόδω στο νέον έτος λαός και άρχοντες είθε να μετανοήσουμε, για να είναι το νέον έτος όντως ειρηνικό και ευτυχές, όντως σωτήριο.

 Από το μηνιαίο ορθόδοξο αγωνιστικό περιοδικό «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», τεύχος Ιανουαρίου 2010.

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: