ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Λίγοι άνθρωποι έχουν το θάρρος να λέγουν την αλήθεια ολόκληρη

Για την σημερινή Κυριακή της θεραπείας του Τυφλού, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα απο το βιβλίο του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου «ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ» τ. Β’.

Λίγοι άνθρωποι έχουν το θάρρος να λέγουν την αλήθεια ολόκληρη

Στίχ. 20-21: «Απεκρίθησαν δὲ αὐτοῖς οἱ γονεῖς αὐτοῦ καὶ εἶπον· Οἴδαμεν ὅτι οὗτός ἐστιν ὁ υἱὸς ἡμῶν καὶ ὅτι τυφλὸς ἐγεννήθη· πῶς δὲ νῦν βλέπει οὐκ οἴδαμεν, ἢ τίς ἤνοιξεν αὐτοῦ τοὺς ὀφθαλμοὺς ἡμεῖς οὐκ οἴδαμεν· αὐτὸς ἡλικίαν ἔχει, αὐτὸν ἐρωτήσατε, αὐτὸς περὶ ἑαυτοῦ λαλήσει».

Το «οίδαμεν» σημαίνει «γνωρίζουμε, ξέρουμε».

Μεταφράζουμε: «Οι δε γονείς του αποκρίθηκαν λέγοντας: “Ξέρουμε, ότι αυτός είνε ο υιός μας, και ότι γεννήθηκε τυφλός. Αλλά πώς τώρα βλέπει δεν ξέρουμε, ή ποιός άνοιξε τα μάτια του εμείς δεν ξέρουμε. Αυτός ηλικία έχει, αυτόν ρωτήσετε, αυτός θα σας μιλήσει για τον εαυτό του”».

Από τα τρία ερωτήματα, αν αυτός είνε ο υιός τους, αν γεννήθηκε τυφλός, και πώς τώρα βλέπει, οι γονείς απάντησαν στα δύο πρώτα. Βεβαίωσαν, ότι αυτός είνε ο υιός τους, και ότι γεννήθηκε τυφλός. Στο τρίτο ερώτημα, πώς τώρα βλέπει, δεν απάντησαν. Γιατί; Δεν ήξεραν; Αυτόπτες μάρτυρες του θαύματος βεβαίως δεν ήταν. Όταν όμως είδαν, ότι ο υιός τους απέκτησε την όρασι, είνε αδύνατο να μην ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, πώς συνέβη το καταπληκτικό αυτό και πρωτοφανές γεγονός. Ήξεραν λοιπόν πώς θεραπεύτηκε ο υιός τους και ποιός τον θεράπευσε. Αλλά στο σχετικό ερώτημα δεν έδωσαν απάντησι και δεν είπαν την αλήθεια, διότι στην περίπτωσι αυτή η αλήθεια ήταν επικίνδυνη γι’ αυτούς. Αν ωμολογούσαν δηλαδή, ότι τον υιό τους θεράπευσε ο Ιησούς, κινδύνευαν να υποστούν σοβαρές συνέπειες. Στα δύο πρώτα ερωτήματα απάντησαν και είπαν την αλήθεια, διότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια ήταν ακίνδυνη. Συνήθως έτσι συμβαίνει· οι άνθρωποι λέγουν το ακίνδυνο μέρος της αλήθειας και αποσιωπούν το επικίνδυνο. Ολίγοι δε άνθρωποι έχουν το θάρρος, τον ηρωισμό και την αυταπάρνησι να λέγουν την αλήθεια ολόκληρη, και το ακίνδυνο δηλαδή και το επικίνδυνο μέρος της.

Απο την ερμηνεία του θ’ κεφαλαίου και των στίχων 20-21, του Ευαγγελίου του Ιωάννου που υπάρχει στο εξαίρετο ερμηνευτικό υπόμνημα του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου <<Το Ευαγγέλιο του Ιωάννου>> τόμος Β’, σελ. 114.
Εκδόσεις της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότητας Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, Αθήνα 2009.
Όλη η ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του τυφλού ερμηνεύεται στις σελίδες 96-139.
Το συνιστούμε σε όλους, να το προμηθευτούν.
Για περισσότερα σχετικά με το βιβλίο ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ τ.’ Β΄ πατήστε ΕΔΩ.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου θα τα δείτε ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: