ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος για τον μακαριστό επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη

 Ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος για τον μακαριστό επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη

 

 Του κ. Νικόλαου Σωτηρόπουλου,

Θεολόγου, Φιλόλογου, Ιεροκήρυκος

 

Σε ηλικία 104 ετών αναχώρησε για την αιωνιότητα ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης, πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης. Πρόσωπο καταπλημμυρισμένο από τη χάρι τού Θεού. Αναφέρουμε μερικά μόνο από τα πολλά και μεγάλα προσόντα του.

Συναρπαστικός ιεροκήρυξ, ο συναρπαστικώτερος όλων τών ιεροκηρύκων τών ημερών μας. Μιλούσε από την καρδιά του, που περιέκλειε Χριστό και Ελλάδα, και συγκινούσε και συγκλόνιζε τις καρδιές τών ακροατών του και τών αναγνωστών του.

Είχε ζήλο για το Θεό και την Εκκλησία τού Θεού, ζήλο που υπενθύμιζε τον ζήλο Ηλιού τού προφήτου. Ζηλών εζήλωκε Κυρίω Παντοκράτορι.
Είχε πάρα πολύ δυνατή θέλησι. Κοπιούσε και μοχθούσε υπερανθρώπως, θα λέγαμε.

Ήταν αγωνιστής πρώτης τάξεως. Ελεγκτής τών ισχυρών τού κόσμου. Ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών. Ούτε μία φορά δεν συμβιβάστηκε με τον κόσμο και με τους ισχυρούς τού κόσμου. Ούτε μία ημέρα δεν έζησε με σκοπιμότητα, αλλά πάντοτε με ανώτερο σκοπό.
Ατρόμητος απέναντι Ιταλών, Γερμανών, ανταρτών, Επισκόπων, Αρχιεπισκόπων, Πατριαρχών, Συνόδων, βασιλέων, δικτατόρων, κακοποιών στοιχείων. Πολλές φορές έπαιξε τη ζωή του, κατά το κοινώς λεγόμενο, κορώνα-γράμμα. Και επειδή ήταν αγνός αγωνιστής, ο Θεός πάντοτε τον προστάτευε και του χάρισε μακρότητα ημερών.

Ως Επίσκοπος δημιούργησε υποδειγματική Μητρόπολι,και κατέστησε την μικρή ακριτική πόλι Φλώρινα γνωστή πανορθοδόξως. Ανεδείχθη ο καλύτερος Επίσκοπος τών ημερών μας. Τώρα που απήλθε απ’ αυτό τον κόσμο και δεν θα προσκρούσωμε πλέον στη μετριοφροσύνη του, λέγουμε με μία λέξι, ότι ο Αυγουστίνος υπήρξε άγιος. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, είπε στον υποφαινόμενο: «Εμείς οι άλλοι Επίσκοποι, όταν πεθάνωμε, θα σβήσωμε. Αλλ’ ο γέροντάς σου Αυγουστίνος θ’ ανακηρυχθή άγιος».
Βεβαίως, λέγουμε εμείς, και άλλοι Επίσκοποι είνε ενάρετοι και άγιοι. Αλλ’ ο Επίσκοπος Αυγουστίνος υπέρκειται όλων, είνε ο μεγαλύτερος Επίσκοπος τών ημερών μας, πρώτος στη συνείδησι τών πιστών στην οικουμένη, σύγχρονος Πατήρ τής Εκκλησίας.

Σημείωση

Αυτόν τον λόγο, έστειλε, καθώς αδυνατούσε να παραβρεθεί ο ίδιος, ο κ. Ν. Σωτηρόπουλος, να διαβαστεί ως επικήδειος λόγος εκ μέρους του. Και έπρεπε να γίνει διότι ο κ.Σωτηρόπουλος είναι αυτός που εκφράζει τον π.Αυγουστίνο, περισσότερο απο όλους τους άλλους που είναι ή παριστάνουν τα πνευματικά του παιδιά. Δυστυχώς όμως δεν διαβάστηκε ΚΑΘΟΛΟΥ!
ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ κ.ΘΕΟΚΛΗΤΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος για τον μακαριστό επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη

  1. Αλέξης κοντογιάννης Αγιος Λαυρέντιος βόλου on said:

    Για τον πατέρα Αυγουστίνο τον Άγιον αυτόν άνδρα τον ήρωα της πίστεως και Ομολογιτήν οσα και να γράψουμε και να πούμε εμείς οι δειλοί και τιπωτένοι δεν θα πούμε τίποτα . Τα κτήρια στην ηρωική Φλώρινα μαρτυρούν την πολλή του αγάπη για τον πάσχωντα άνθρωπο . Οι εγγύκλιοι τα γραπτά κυρήγματα και πρωφορικά οι επιστολές προς κλήρον και λαον μαρτυρούν την απερίγραπτον αγάπην του για την Εκκλησίαν και το πίμνοιον Εαν ήταν σήμερα στη ζωή και ήταν εν δράσει θα ήταν πολλύ καλύτερα η αγαπημένη μας Ελλαδα και η μαρτυρική μας Ορθοδοξια. θα σάρωνε τους παντες και τα πάντα με την πνευματική ένοια. Αλλα τα άγια βιβλία και τα θερμά κυρηγματά του, οι κασέτες του τα βίντεο ολλο το οπτικοακουστικό υλικό σε εμψυχώνουν σε στηρίζουν στην Πίστη και στην Πατρίδα , τον έχεις δίπλα σου αιώνιο και αθάνατο. πάντα εποίκερο και διαχρωνικό, και ετσι έιναι το πιστεύω ακραδάντως οτι βρήκε μεγάλη παρησία και πρευσβεία στον ΆΓΙΟ Τριαδικό θεό
    Άγιε του θεού πρέσευβε υπέρ ημών. Καποτε η Εκκλησία μας θα τον ανακηρύξει επισίμως Αγιο στην συνείδιση του λαού όμως Αγιος έιναι θα έιθελα να μου πέιτε αν έιχατε την καλωσίνη γιατί το άλλο το κειμενο που έγραψα για τον κύριο Σωτηρόπουλο μετα απο λίγες ημέρες το πήρατε απο την εκλεκτή ιστοσελίδα σας να μου πέιτε τον λόγο γιατί στεναχωρέθηκα συγνώμη για την παρατίριση ευχαριστώ .Αλέξιος κοντογιάννης Άγιος Λαυρέντιος Βόλου Καλλή και ευλογιμένη Χρονιά και αντιοικουμενιστική έννας νέος που αγαπάει τον Χριστό και την Ελλάδα

    • Αγαπητέ κ. Αλέξιε σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. Σας θυμόμαστε ότι μας είχατε ξαναγράψει σχόλιο και υπάρχει ακόμα το σχόλιο σας. Δεν διαγράψαμε κανένα δικό σας σχόλιο, αν εσείς δεν το βλέπετε τότε έχει πρόβλημα ο υπολογιστής σας. Άραγε ψάξατε στην σωστή ανάρτηση που το γράψατε ή σε άλλη ανάρτηση; Πού το ψάξατε το σχόλιο σας; Πείτε μας να σας βοηθήσουμε να το δείτε.

      Καλή και ευλογημένη χρονιά σας ευχόμαστε και εμείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: