ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Οι ακόλουθοι του Ιησού σηκώνουν σταυρό, το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα (Μαρκ. η’ 34-θ’ 1) σε μετάφραση στη δημοτική

 Οι ακόλουθοι του Ιησού σηκώνουν σταυρό 

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα (Μαρκ. η’ 34-θ’ 1) σε μετάφραση στη δημοτική από τον κ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο.
 
Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που διαβάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή που είναι αμέσως μετά την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού είναι από το κατα Μάρκον , το η’ 34-θ’ 1. Σας το παραθέτουμε και αμέσως πιο κάτω, σας παραθέτουμε και την μετάφραση του στη δημοτική γλώσσα από την Καινή Διαθήκη του κ. Νικόλαου Σωτηρόπουλου.
 
Το κείμενο του Ευαγγελιστή Μάρκου
 
Κεφάλαιο Η’
34 Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. 35 ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ’ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. 36 τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; 37 ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; 38 ὃς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων.
Κεφάλαιο Θ’
1 Καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες ὧδε τῶν ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει.
 
Η μετάφραση του κειμένου από τον κ. Νικολάο Σωτηρόπουλο
 
Οι ακόλουθοι του Ιησού σηκώνουν σταυρό
 
Κεφάλαιο 8
34 Τότε προσκάλεσε το πλήθος του λαού μαζί με τους μαθητάς του και τους είπε: <<Όποιος θέλει να με ακολουθή, ας απαρνηθή τον εαυτό του και ας σηκώσει τον σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθή. 35. Διότι, όποιος θα επιδιώκη να σώση τον εαυτό του (αποφεύγοντας το μαρτύριο), θα τον χάση. Αντιθέτως, όποιοις θα θυσιάση τον εαυτό του για μένα και το ευαγγέλιο, αυτός θα τον σώση. 36. Τί δε ωφελείται ο άνθρωπος, αν κερδίση ολόκληρο τον κόσμο, αλλά χάση τον εαυτό του; 37. Ἠ τί δύναται να δώση ο άνθρωπος ως αντίτιμο για τον εαυτό του; 38 Όποιος βεβαίως εντραπή για μένα και τους λόγους μου σ’ αυτή τη γενεά τη μοιχαλίδα (την άπιστη στον ουράνιο Νυμφίο) και αμαρτωλή, και ο Υιός του ανθρώπου θα εντραπή γι’ αυτόν όταν θα έλθη με τη δόξα του Πατέρα του μαζί με τους αγίους αγγέλους>>.
 
Κεφάλαιο 9
1. Τους έλεγε ακόμη: <<Αληθινά σας λέγω, ότι είναι μερικοί απ’ αυτούς, που βρίσκονται εδώ, οι οποίοι δεν θα γευθούν θάνατο μέχρι να ιδούν τη βασιλεία του Θεού να έχη έλθει δυναμικά και αποτελεσματικά (με δύναμι επιβολής, πράγμα που συνέβη το 70 μ.Χ. με την άλωσι της Ιερουσαλήμ, τη συντριβή του Ιουδαϊσμού και την κατίσχυσι της Εκκλησίας)>>.
 
Από την ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, σε μετάφραση του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, σελ. 195, Ε’ Έκδοσις, Αθήνα 2009, Εκδόσεις Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητας <<Ο ΣΤΑΥΡΟΣ>>. Ο τίτλος για το απόσπασμα αυτό <<Οι ακόλουθοι του Ιησού σηκώνουν σταυρό>> είναι του κ. Σωτηρόπουλου.
Την συνιστούμε σε όλους τους αναγνώστες μας, να την προμηθευτούν και να την μελετούν κάθε μέρα.
Περισσότερα δείτε ΕΔΩ
Σχετικό με το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι και το μικρό τεύχος του κ. Σωτηρόπουλου <<ΑΓΩΝ ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ>>, περισσότερα δείτε ΕΔΩ
Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: