ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

+ Αρχιμανδρίτης π.Αυγουστίνος Ανδριτσόπουλος

Σημείωση

Κάποιο πρόβλημα στο ιστολόγιο έκανε αυτή την ανάρτηση που δημοσιεύσαμε στις 12 Μαϊου 2011 να γράφει 14 Μαϊου 2011. Χθες μάλιστα την είχε εξαφανίσει εντελώς και σε όλα τα ιστολόγια είχαν σβηστεί οι αναρτήσεις 12 και 13 Μαϊου αλλά σταδιακά επανήλθαν.

Στις 12 Αυγούστου 2010 κοιμήθηκε ο π.Αυγουστίνος Ανδριτσόπουλος, στενός φίλος του κ.Νικολάου Σωτηρόπουλου, σε ηλικία 42 ετών. Και επειδή σήμερα συμπληρώνονται 9 μήνες απο την κοίμηση του, δημοσιεύουμε το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», και περιέχει κυρίως τον επικήδειο λόγο που έστειλε ο κ. Νικόλαος Σωτηρόπουλος και διαβάστηκε κατα την εξόδιο ακολουθία.

+ Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Ανδριτσόπουλος

Στις 12 Αυγούστου σε ηλικία 42 ετών έφυγε για την αιωνιότητα εκλεκτός ιερομόναχος, ο π.Αυγουστίνος Ανδριτσόπουλος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας στην Μυρτιά Αιτωλοακαρνασίας και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο θάνατος του προκάλεσε συγκίνησι στον εκκλησιαστικό χώρο, όπου υπηρετούσε και πέραν τούτου. Η δε κηδεία του στην Ιερά Μονή Μυρτιάς υπήρξε πάνδημος. Χίλιοι και πλεον λαικοί συνέρρευσαν στη Ιερά Μονή και εκατό και πλέον κληρικοί και μοναχοί, για να τιμήσουν τον μεταστάντα ιερομόναχο και να τον προπέμψουν ως σώμα στην κατοικία, η οποία ονομάζεται τελευταία, αλλά δεν είναι η τελευταία. Ο τάφος είναι η προτελευταία κατοικία του ανθρωπίνου σώματος. Τελεταία κατοικία του σώματος θα είνε ο άλλος κόσμος μετά την κοινή ανάστασι. Της Νεκρωσίμου Ακολουθίας προέστη ο οικείος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος και ωμίλησε για τον μεταστάντα συντόμως και με πολλή συγκίνησι.
Ο εκδημήσας συνδεόταν στενώς με τον κ.Νικόλαο Σωτηρόπουλο και κατά καιρούς οι δύο θεολόγοι και εργάτες του Ευαγγελίου συνεργάστηκαν. Και ήθελε ο κ.Σωτηρόπουλος να παραστή στην κηδεία, αλλά για λόγους ασθενείας δεν μπόρεσε να παραστή. Γι’ αυτό έστειλε ένα επικήδειο λόγο, τον οποίο διάβασε ο θεολόγος κ.Γεώργιος Βλαχογιάννης.

Παραθέτουμε το λόγο:
Σεβασμιώτατε, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί!
Η απόφασι του Θεού για τον άνθρωπο είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη. <<Θανάτω αποθανή!>>. Άνθρωπε, εξάπαντος θα πεθάνης! Πεθαίνουν και οι ισχυροί της γής. Πεθαίνουν και οι ισχυρότεροι των ισχυρών της γής, οι άγιοι. Τί θα εορτάσωμε την ερχόμενη Κυριακή. Την κοίμηση, τον θάνατο, της Θεοτόκου. Πέθανε και η Θεοτόκος, η Μητέρα του Θεού. Τί λέμε; Πέθανε και ο Θεός, όταν έγινε άνθρωπος και σήκωσε επάνω του τας αμαρτίας της ανθρωπότητος. Πέθανε ο Θεός ως άνθρωπος.
Αλλά μετά το θάνατο του Χριστού ο θάνατος για τους πιστούς δεν έχει τον φοβερότατο χαρακτήρα, που είχε προηγουμένως.
Μετά το θάνατο του Χριστού ο θάνατος για τους πιστούς είνε γέφυρα μετάγουσα απο τα κατώτερα στα ανώτερα, απο τα επίγεια στα επουράνια, απο τα εγκόσμια στα υπερκόσμια, όπου αγαθά <<α οφθαλμός ουκ οίδε, και ους ουκ ήκουσε, και επι καρδίαν ανθρώπου ουκ ανέβη, α ο Θεός ητοίμασε τοις αγαπώσιν αυτόν>>. Αγαθά αφάνταστα, που ετοίμασε ο Θεός για όσους τον αγαπούν. Αυτή είνε η πίστι μας, μια πίστι βεβαιωμένη με θαύματα, με αναστολές και υπερβάσεις των φυσικών νόμων.
O αείμνηστος ιερομόναχος Aυγουστίνος υπήρξε πιστός, αγνός, ζηλωτής του Θεού, ζηλωτής και γνώστης της Aγίας Γραφής, ζηλωτής επίσης του θείου κηρύγματος. Eίχε σπάνιο χάρισμα κηρύγματος. Περιόδευε και κήρυττε το λόγο του Θεού, και με το κήρυγμά του εντυπωσίαζε και σαγήνευε τα ακροατήρια. Eπίσης ήταν αγωνιστικός και πολέμιος των αιρέσεων. Γι’ αυτό πιστεύουμε, ότι με το θάνατο το πνεύμα του π. Aυγουστίνου δεν πήγε κάτω, αλλ’ επάνω, στην ασάλευτη και απερίγραπτη Bασιλεία του Xριστού. Aλλα και το σώμα του μεταστάντος ο Kύριος Iησούς Xριστός, που δημιούργησε τον άνθρωπο και τα πάντα απο το μηδέν, κατά την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας και της κοινής αναστάσεως των νεκρών θα ανασυγκροτήσει με την παντοδυναμία του και θα αναστήσει ένδοξο, όμοιο με το δικό Του Αναστημένο Σώμα.
Λυπούμεθα διότι ένας χαρισματικός ιερομόναχος με ζηλευτό χάρισμα κηρύγματος και πολύ αγαπητός, έφυγε απ’ αυτόν τον κόσμο σε νεαρή ηλικία. Γιατί ο Κύριος τον πήρε σε νεαρή ηλικία; Διότι <<εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς>>; <<Ηρπάγη μη κακία αλλάξη σύνεσιν αυτού>>; Ή τον πήρε ο Κύριος για να τον απαλλάξη απο βασανισμό, που η ευαίσθητη και υπερευαίσθητη ψυχή του υφίστατο εξ αιτίας κακών, που συμβαίνουν σ΄ αυτόν τον κόσμο και σ’ αυτή τη ζωή; Ανεξιχνίαστες οι κρίσεις και οι βουλές του Θεού. Ιδιαιτέρως λυπούνται ο εκλεκτός Επίσκοπος του, στοργικός πνευματικός πατέρας, οι καλοί γονείς του, αδελφοί, λοιποί συγγενείς, πνευματικά τέκνα και φίλοι του. Η λύπη για το θάνατο είναι φυσική. Και ο Κύριος εν όψει του μνήματος του φίλου του Λαζάρου <<εδάκρυσεν>>. Αλλά πρέπει λιγώτερο να λυπούμεθα και περισσότερο να χαιρόμαστε διότι ο αείμνηστος πήγε κοντά στον Χριστό, που αγαπούσε και ποθούσε, και προσετέθη στον ουρανό ένας ακόμη πρέσβυς υπερ ημών των περιλειπομένων σ’ αυτή τη ζωή.

Αείμνηστε π. Αυγουστίνε, Καλή αντάμωσι στην απέραντη και απερίγραπτη αιωνιότητα. 

Από το μηνιαίο Ορθόδοξο αγωνιστικό περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ,

τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2010.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: