ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Ο πασχάλιος χαιρετισμός

Ο πασχάλιος χαιρετισμός

Παλαιότερα στον χαιρετισμό για το Πάσχα επικρατούσε το <<Χριστός ανέστη!>>. Το <<Χριστός ανέστη!>> είνε ιαχή θριάμβου, του θριάμβου του Χριστού κατα του θανάτου. <<Πού σου, θάνατε, το κέντρον (=το θανατηφόρο κεντρί); Πού σου, άδη, το νίκος;>> (Α’ Κορ. 15:55). Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί έλεγαν το <<Χριστός ανέστη!>> με ενθουσιασμό. Και το έλεγαν όχι μόνο την ημέρα του Πάσχα και όλη τη Διακαινήσιμη Εβδομάδα, αλλ’ επί 40 ημέρες, μέχρι την παραμονή της Αναλήψεως.
Τώρα; Τώρα δυστυχώς στους πλείστους Ορθοδόξους χριστιανούς η πίστις ατόνησε, ο ενθουσιασμός εξατμίσθηκε. Πολύ ολίγοι λέγουν το <<Χριστός ανέστη!>> με έμφασι, σαν ομολογία πίστεως. Οι άλλοι το λέγουν άτονο, άψυχο, και μόνο την ημέρα του Πάσχα και ολίγες ακόμη ημέρες. Στον πασχάλιο χαιρετισμό των άλλων επικρατεί το <<Χρόνια πολλά>>. Οι δε άπιστοι και άθεοι και την ημέρα του Πάσχα λέγουν μόνο <<Χρόνια πολλά>>. Ενθυμούμεθα και πολιτικόν άνδρα, ο οποίος προ ετών επί τη εορτή του Πάσχα είπε <<Καλή χρονιά>>!
Σεις, αγαπητοί αναγνώστες, πιστοί άνθρωποι, πού πιστεύετε, ότι ο Χριστός είνε ο Κύριος μας και Θεός μας, μη εντρέπεσθε να λέγετε το <<Χριστός ανέστη!>> με ενθουσιασμό και ως ομολογία πίστεως μέχρι την παραμονή της Αναλήψεως. Γιατί να εντρεπώμεθα; Να εντρέπωνται οι άπιστοι και άθεοι για την αφροσύνη τους, την τρέλλα τους, διότι για την απιστία και την αθεϊα τους δεν έχουν κανένα επιχείρημα, ενώ εμείς οι πιστοί για την πίστη μας έχουμε αναρίθμητες αποδείξεις, μεταξύ των οποίων εκατομμύρια μάρτυρες, οι οποίοι με τη δύναμι του αναστάντος Κυρίου υπέμειναν ανατριχιαστικά μαρτύρια, και των οποίων τα ιερά σκηνώματα και τα ιερά οστά ευωδιάζουν και θαυματουργούν.

Από το Ορθόδοξο περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, τ.Απριλίου 2006, σελ. 61 και 63.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: