ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

H δεδοξασμένη χαρά

Μας αξιώνει και εφέτος ο Κύριος να εορτάζωμεν και πανηγυρίζωμεν την ένδοξον και λαμπροφόρον Ανάστασιν Του. Πιστοί και ευγνώμονες χριστιανοί, δια τους οποίους την νύκτα της Αναστάσεως ο υψιπέτης Ευαγγελιστής κηρύσσει μεγαληγόρως ότι δεν εγεννήθησαν εξ αιμάτων, ουδέ εκ θελήματος ανδρός, ουδέ εκ θελήματος σαρκός, αλλ’ εκ Θεού εγεννήθησαν, συγκινούνται βαθύτατα όταν φθάνουν εις την εορτήν της Αναστάσεως, διότι θεωρούν ως όλως ιδιαιτέραν ευλογίαν του Θεού προς τα πλασματά του να τα αξιώνη της τιμής να μετέχουν εις την χαράν της Αναστάσεως του Χριστού, του Μονογενούς παρα Πατρός πλήρης χάριτος και αληθείας, του δεδοξασμένου Ιησού, του Κυρίου και Θεού μας.

<<Μας εχάρισεν ο Κύριος και τούτο το Πάσχα>> έλεγε με τρέμουσαν από συγκίνησιν φωνήν ευλαβής οικογενειάρχης καθώς εκάθητο με την οικογένειαν του εις την τράπεζαν κατα την ημέραν της Αναστάσεως, και εν δάκρυ χαράς και ευγνωμοσύνης έπιπτεν εις το ρυτιδωμένον πρόσωπον του.

Ω εαν ησθανόμεθα και ημείς, η νεωτέρα γενεά, την Ανάστασιν του Κυρίου, όπως την ησθάνοντο αι παλαιότεραι γενεαί, την αισθάνονται δε ακόμη και σήμερον μερικοί πατέρες και πάπποι μας, ιερά λείψανα πατρώας ευσέβειας! Διότι παλαιότερον, όταν η πίστις ήτο μεγαλυτέρα, η ζωή αγνοτέρα, και η αγάπη προς τον Δεσπότην Χριστόν θερμοτέρα, η Ανάστασις εωρτάζετο εν μέσω απεριγράπτου συγκινήσεως, χαράς και αγαλλιάσεως. Οι πιστοί εμέθυον τότε εκ χαράς, χαράς ανεκλαλήτου και δεδοξασμένης, κατα την φράσιν του Κηφά. 

 
Μικρό κομμάτι από το κεφάλαιο ΔΕΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ΧΑΡΑ του βιβλίου ΕΟΡΤΑΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ, του κ.Νικολάου Σωτηρόπουλου, σελ.175-6, Αθήνα 1973.

Πατήστε πάνω στον τίτλο του βιβλίου για να δείτε περισσότερα.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: