ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΟΥ

Παρακάτω παραθέτουμε μικρό απόσπασμα απο την αρχή της ερμηνείας του ύμνου της Εκκλησίας «Ρωμαλεότητι του κρείττονος…» που ψάλλεται το βράδυ της Μ. Παρασκευής αλλά και το βράδυ του Μ. Σαββάτου, λίγο πριν την Ανάσταση του Χριστού.
 

ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΟΥ

«Ρωμαλεότητι του κρείττονος εκνικήσαντός σου, της σαρκός η ψυχή σου διήρηται. Σπαράττουσιν άμφω γαρ δεσμούς του θανάτου και άδου, Λόγε, τω κράτει σου».
 

Εκ της πρώτης λέξεως του ύμνου ορμώμενοι, και εις το όλον της πλοκής, της εκφράσεως και των νοημάτων αποβλέποντες, δυνάμεθα να χαρακτηρίσωμεν τον ύμνον τούτον ρωμαλεώτατον και ωραιότατον. Εν αυτώ παρίσταται ο θάνατος του Χριστού ως συντριπτική νίκη κατά του θανάτου και του άδου. Ο επελθών δια του θανάτου του Χριστού χωρισμός της ψυχής αυτού εκ του σώματος αυτού επιφέρει τον σπαραγμόν, την διάλυσιν του θανάτου και του άδου. Αιτία δε της συντριπτικής νίκης είνε η παντοδύναμος Θεότης του Χριστού.


Μικρό απόσπασμα απο την αρχή της παραγράφο «ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ» σελ.165-6 που ερμηνεύει τον παραπάνω ύμνο. Ολόκληρη η παράγραφος περιέχεται στις σελίδες 165-8 στο ωραιότατο βιβλίο του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, ΕΟΡΤΑΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ. Για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα είναι αφιερωμένες οι σελίδες 150-186.
Για περισσότερα σχετικά με το βιβλίο ΕΟΡΤΑΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ πατήστε πάνω στον τίτλο του βιβλίου.

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: