ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Ο θάνατος για τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο ήταν ζωή

Σήμερα που η Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου παραθέτουμε μικρό απόσπασμα για τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου «Τί είναι ο θάνατος Α’» που έγινε στις 10-2-2002.

 Ο θάνατος για τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο ήταν ζωή

koimΥπάρχει και περίπτωση που ο θάνατος αποβάλλει τελείως τον θλιβερό και πένθιμο χαρακτήρα και απο δυσάρεστος γίνεται ευχάριστος. Ο θάνατος ευχάριστος; Ναι. Και απο εχθρός γίνεται φίλος. Σε ποιές περιπτώσεις; Στις περιπτώσεις των ανθρώπων που είναι οι εκλεκτοί των εκλεκτών.
Τέτοια περίπτωση ήταν η περίπτωση του αποστόλου Παύλου που ευχόταν, ει δυνατόν αμέσως να πεθάνει για να πάει κοντά στον Χριστό. Είναι κέρδος, έλεγε, ο θάνατος αυτός. Και το κέρδος φυσικά είναι ευχάριστο πράγμα, δεν είναι δυσάρεστο. Και αν είναι το υλικό κέρδος ευχάριστο πράγμα, πόσο μάλλον το πνευματικό κέρδος.
IgAΤέτοια περίπτωση, που ο θάνατος από δυσάρεστος γίνεται ευχάριστος είναι η περίπτωση του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου. Παραδείγματα αναφέρω. Όταν οδηγείτο προς την Ρώμη να ριχθεί στο Κολλοσαίο να τον κατασπαράξουν τα λιοντάρια, οι χριστιανοί φρόντιζαν, έβαζαν «μέσα» που λέμε για να διασώσουν τον άγιο Ιγνάτιο από το μαρτύριο. Και πληροφορείτο ο άγιος Ιγνάτιος ότι προτίθενται οι χριστιανοί να τον διασώσουν από το μαρτύριο και τί έλεγε και τί έγραφε; «Μην με εμποδίζετε να ζήσω». Μην με εμποδίζετε να ζήσω. Τί εννοούσε; Να με αφήσετε να πεθάνω διότι ο θάνατος είναι η ζωή μου, θα με φέρει κοντά στον Χριστό. Ο θάνατος ζωή! Μην με εμποδίσετε να ζήσω σημαίνει αφήσετε με να πεθάνω για να απολαύσω την πραγματική ζωή.

Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: