ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για τον έλεγχο του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου προς τους Φαρισαίους

Σήμερα Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και εορτή της Α’ και Β’ εύρεσης της κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου παρουσιάζουμε μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα «Το κήρυγμα του Προδρόμου» (15-1-2006), για τον  έλεγχο του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και προς τους Φαρισαίους.

Για τον έλεγχο του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου προς τους Φαρισαίους

Τιμίου ένδοξου Προφήτου Προδρόμου«Ο προφήτης έκανε εποικοδομητικό κήρυγμα όπως ακούσατε, έκανε και ελεγκτικό κήρυγμα. Το εποικοδομητικό είναι ευκολότερο, το ελεγκτικό είναι δυσκολότερο διότι εγκυμονεί κινδύνους για αυτόν που ασκεί τον έλεγχο, όμως είναι αναγκαίο.
Τί ήλεγχε; Έβλεπε ότι στον Ιορδάνη ποταμό συνέρρεαν πλήθη μεταξύ των οποίων και Φαρισαίοι και Σαδδουκαίοι. Οι Φαρισαίοι ήταν η άρχουσα θρησκευτική τάξις, μεγάλοι υποκριταί και τυπολάτρες και με μεγάλη ιδεά για τον εαυτό τους, παρά την αθλιότητα τους. Οι δε Σαδδουκαίοι, υλιστές και άπιστοι, δεν παραδέχονταν πνεύμα και ανάσταση. Πήγαιναν και αυτοί προς τον Ιορδάνη στον Ιωάννη για να βαπτιστούν για λόγους θεαματικούς διότι πήγαινε ο λαός πήγαιναν και αυτοί. Τί λέμε για μερικούς; «Πηγαίνουν στην Εκκλησία απο συνήθεια όχι απο πίστη». Έτσι πήγαιναν και αυτοί στον Ιορδάνη, να βαπτιστούν από τον Ιωάννη.

Και ο Ιωάννης γνωρίζοντας περι τίνων επρόκειτο, ύψωσε την φωνή του και μαστίγωσε αγρίως με τον ελεγκτικό του λόγο, τους φαρισαιοςΙουδαίους, τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους. «Γεννήματα εχιδνών τίς υπέδειξεν υμίν φυγείν απο της μελλούσης οργής; Ποιήσατε καρπούς αξίους της μετανοίας και μη άρξησθε λέγειν πατέρα έχομεν τον Αβραάμ, δύναται ο Θεός και εκ των λίθων τούτων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ. Ήδη δε και η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται. Παν δένδρον μη ποιούν καρπόν καλόν εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται»; Με απλά λόγια, τους υποκριτάς και τους υλιστάς και απίστους ονόμασε γεννήματα εχιδνών. Έχιδνες είναι οι οχιές. «Οχιές, φίδια φαρμακερά, ποιός σας είπε ότι θα ξεφύγετε την μέλλουσα οργή; Ποιός σας γέλασε και σας είπε ότι θα γλυτώσετε από την οργή του Θεού»; Στο μέλλον, στη μέλλουσα ζωή αλλά και σ’ αυτή πολλές φορές τη ζωή. Κάνετε καρπούς αξίους της μετανοίας. Μετανοήσατε και κάνετε καλά έργα αν θέλετε να σωθείτε και να μη λέτε, έχουμε πατέρα τον Αβραάμ. Είχαν προγονοπληξία και προγονολατρεία όπως έχουν και μερικοί που λέγονται Ελληνολάτρες και θέλουν να μας επαναφέρουν τον Δία και τον Απόλλωνα. Μην αρέσκεστε να λέτε έχουμε Πατέρα τον Αβράαμ».

Την ομιλία θα τη βρείτε με τον αριθμό 439 στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: