ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

«Ο πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται»

Απο τον διάλογο του Χριστού με την Μάρθα, της ευαγγελικής περικοπής της ανάστασης του Λαζάρου, που διαβάστηκε σήμερα στις Εκκλησίες, παραθέτουμε δύο στίχους και ένα μικρό απόσπασμα απο την ερμηνεία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου στο βιβλίο του «ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ», τ. Β’.

«Ο πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται»

Στίχοι 25-26 «Εἶπεν αὐτῇ ὁ Ἰησοῦς· Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. Ο πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα. Πιστεύεις τοῦτο;».

Μεταφράζουμε: «Είπε σ’ αυτή ο Ιησούς: “Εγώ είμαι η ανάστασι και η ζωή. Όποιος πιστεύει σ’ εμένα, και αν πεθάνη, θα ζη (την αληθινή ζωή). Και καθένας, που ζη και πιστεύει σ’ εμένα, δεν θα πεθάνη ποτέ. Πιστεύεις τούτο;”».

 Σταυρωταί και ανασταυρωταί του Χριστού «Στο χωρίο που εξετάζουμε εδώ, ο Κύριος εν σχέσει προς τη ζωή ομιλεί για τον πιστό, όταν πεθάνη. Όποιος πιστεύει σ’ εμένα, λέγει, και αν πεθάνη θα ζη. Ο νεκρός θα ζη! Σχήμα οξύμωρο. Ο πιστός πεθαίνει κατά το σώμα, όπως κάθε άνθρωπος, αλλά και μετά θάνατον ζη κατα το πνεύμα ή την ψυχή. Εννοεί δε ο Κύριος, ότι ο πιστός ζη την ανώτερη, την αιώνια και αληθινή ζωή. Θα αναστηθή δε και το σώμα του και θα ζή και αυτό αιωνίως. Βεβαίως και ο άπιστος και ασεβής ζη μετά θάνατον, και αυτού το σώμα θα αναστηθή, αλλ’ η ανάστασί του δεν θα είνε ένδοξη, θα είνε απαίσια, και η ζωή του στην αιωνιότητα, επειδή είνε χωρισμός από το Θεό και βασανισμός, δεν ονομάζεται ζωή, αλλά δεύτερος θάνατος».

Απο την ερμηνεία του ια’ κεφαλαίου και των στίχων 25-26, του Ευαγγελίου του Ιωάννου που υπάρχει στο εξαίρετο ερμηνευτικό υπόμνημα του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου «Το Ευαγγέλιο του Ιωάννου» τόμος Β’,  σελ. 205. Όλη η ευαγγελική περικοπή του διαβάστηκε σήμερα στιχ. 1-45, ερμηνεύεται στις σελ.181-227.

Εκδόσεις της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότητας Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, Αθήνα 2009.

Το συνιστούμε σε όλους, να το προμηθευτούν.

Για περισσότερα σχετικά με το βιβλίο ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ τ.’ Β΄ πατήστε ΕΔΩ.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου θα τα δείτε ΕΔΩ

Single Post Navigation

One thought on “«Ο πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται»

  1. Ξεχασμένη ανάρτηση που είχε δημοσιευθεί πριν απο ένα χρόνο στο http://www.niksotiropoulos.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: