ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Οι πιο αξιοσήμαντοι Χριστιανικοί νόμοι που θέσπισε ο Μέγας Κωνσταντίνος

Σήμερα που η Εκκλησία τιμά τους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, παραθέτουμε μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την εξαίρετη ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, που έγινε σαν χθες πριν 12 χρόνια και είχε θέμα «Ο Μέγας Κωνσταντίνος» (20-5-2001).

Οι πιο αξιοσήμαντοι Χριστιανικοί νόμοι που θέσπισε ο Μέγας Κωνσταντίνος

ΧΡ ΙΗ

Οι χριστιανοί δεν αναγνώριζαν τους αυτοκράτορες ως θεούς, έναν αναγνώριζαν ως Θεό, τον Ιησού Χριστό. Δεν έλεγαν Κύριος Νέρων, Κύριος Διοκλητιανός, έλεγαν Κύριος Ιησούς Χριστός. Το Κύριος=Θεός. Και γι’ αυτό συνελαμβάνοντο οι χριστιανοί και εβασανίζοντο και εξετελούντο. Αυτό δεν συγκινεί τους εχθρούς της Εκκλησίας, τους δήθεν δημοκράτες, τους δήθεν οπαδούς του υψηλού αρχαίου ελληνικού πνεύματος -λες και εμείς δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε ό,τι καλό είχαν οι πρόγονοί μας- δεν συγκινούνταν από την κατακρεούργηση των χριστιανών. Συγκινούνται απο την ανάποδη, γιατί ο Μ. Κωνσταντίνος μετά τη νίκη του, κατήργησε τους διωγμούς και ανακήρυξε τον Χριστιανισμό, ελεύθερη Θρησκεία.

Αγ ΚΩΝΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ

Έκανε και νόμο να μην βλασφημεί κανείς τον Χριστό. Έκανε νόμο να μην ενοχλεί κανείς Χριστιανό.

Στο Στρατό είπε θα υπηρετούν ως στρατιώτες και ως αξιωματικοί μόνον Χριστιανοί. Και ανέβασε σε υψηλά αξιώματα και υψηλές θέσεις, Χριστιανούς.

Και μετέφερε την έδρα της αυτοκρατορίας απο τη Ρώμη όπου κυριαρχούσαν οι ειδωλολάτρες στην Ανατολή, στο Βόσπορο, εκεί που ήταν περισσότεροι Χριστιανοί. Και έκτισε στοΘα ζήση η Ελλάς Βόσπορο, στη θαυμασία και στρατηγική θέση, την πόλη που πήρε το όνομα του, την Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Ρώμη, την Βασιλεύουσα των πόλεων. Και την κόσμησε με πολλούς Ναούς, έκτισε πολλούς Ναούς ο Μ. Κωνσταντίνος στην Κωνσταντινούπολη και στους αγίους Τόπους και αλλού για να φανεί το μεγαλείο του Χριστιανισμού.

Έδωσε προνόμια στην Εκκλησία. Αυτός όρισε και την Κυριακή ως αργία. Η Κυριακή έλεγε ο Κωνσταντίνος, ανήκει στον Ήλιο Χριστό. Ήλιο, Ήλιο Δικαιοσύνης ονόμαζε ο Κωνσταντίνος το Χριστό.

 

Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου

Δείτε και παρουσίαση σαν βίντεο Ο Μ. Κωνσταντίνος, ο πιο μισητός αυτοκράτορας απο τους εχθρούς της Εκκλησίας, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: