ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την ταπεινοφροσύνη του Προφήτη Ηλία, του αποστόλου Πέτρου και των αγίων

Χθες ήταν η εορτή του Προφήτη Ηλία και γι’ αυτό παρακάτω παρουσιάζουμε, μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή  του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα την Μεταμόρφωση του Κυρίου και τον Προφήτη Ηλία, που έγινε στις 5-8-1997 από τον τηλεοπτικό σταθμό της Πάτρας SUPER B. Το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα είναι συνέχεια του αποσπάσματος που παρουσιάσαμε ΕΔΩ πέρυσι στις 6 Αυγούστου και αρχίζει με τον λόγο του αποστόλου Πέτρου προς τον Χριστό.

Για την ταπεινοφροσύνη του Προφήτη Ηλία, του αποστόλου Πέτρου και των αγίων

«Να μείνουμε εδώ και αν θέλεις να κάνουμε τρείς σκηνές. Μία για Εσένα, μία για τον Μωϋσή και μία για τον Ηλία».

Δεν σκέφθηκε τον εαυτό του, ούτε τους δύο συμμαθητάς του, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο, ο απόστολος Πέτρος. Τρείς σκηνές, μία για τον Χριστό, μία για τον Μωϋσή και μία για τον Ηλία. Μπροστά στον Μωϋσή και τον Ηλία ο απόστολος θεωρούσε μικρό τον εαυτό του. Ενώ δεν ήτανε κατώτερος του Μωϋσή και του Ηλία, ούτε αυτός, ούτε ο Ιωάννης, ούτε ο Ιάκωβος. Μεγάλοι ήσανε εκείνοι οι προφήτες αλλά μεγάλοι ήσαν και οι απόστολοι. Οι τρεις, μεγαλύτεροι στο σύνολο των Δώδεκα.

ονομα ΝΙΣωτΑλλά οι μεγάλοι, οι άγιοι, οι μεγάλοι σε αγιωσύνη, δεν υποπτεύονται ποτέ την αγιωσύνη και την μεγαλωσύνη τους, θεωρούν τους εαυτούς τους μικρούς.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 4Θυμηθείτε και τον προφήτη Ηλία που απογοητευμένος απο τους ανθρώπους απευθύνθηκε στο Θεό και ζητούσε να πάρει την ψυχή του, τη ζωή του και έλεγε: «ικανόν, ικανόν». «Αρκετά, αρκετά έζησα, πάρε την ζωή μου, δεν θέλω να ζω περισσότερο, δεν είμαι εγώ τιμιώτερος, δεν είμαι εγώ ανώτερος απο τους πατέρας μου οι οποίοι απέθαναν». Κι όμως ήταν τιμιώτερος, ήταν ανώτερος από τους πατέρας του και απ΄ όλους τους αγίους της Παλαιάς Διαθήκης και δεν το υποπτευόταν.

Όποιος νομίζει ότι είναι κάτι λέγει ο απόστολος, «εαυτόν φρεναπατά». Μπροστά στα μάτια του Θεού, σπουδαίος είναι αυτός που έχει συναίσθηση της μικρότητος του, της μηδαμινότητος του και της αμαρτωλότητος του. Οι απόστολοι είχαν τέτοια συναίσθηση γι’ αυτό ήσαν μεγάλοι μπροστά στα μάτια του Θεού.

Δείτε για τον Προφήτη Ηλία και Ο Ελεγκτής, πατώντας ΕΔΩ

Ο πύρινος, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: