ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Πότε εισακούεται απο τον Θεό η προσευχή μας

Παρακάτω παραθέτουμε πολύ μικρό απόσπασμα από την ερμηνευτική ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου «Καθησύχαση της συνείδησης» (Α΄ Ιω. 3:19-20) που έγινε στις 11-2-2001.

Πότε εισακούεται από τον Θεό η προσευχή μας

Αγαπητοί, εαν η συνείδησις μας Καμπαναριοπαύσει να μας καταδικάζει, διότι την ηρέμησε ο Θεός, έχουμε θάρρος απέναντι του Θεού και «ο εαν αιτώμεν λαμβάνομεν παρ’ Αυτού, ότι τας εντολάς Αυτού τηρούμεν και τα αρεστά ενώπιον Αυτού ποιούμεν».

Όταν έχουμε παρρησία απέναντι του Θεού, θάρρος, τότε ό,τι ζητούμε το λαμβάνουμε, διότι τηρούμε τις Εντολές Του και κάνουμε τα αρεστά ενώπιον Του. Κάνουμε τα αρεστά, όταν τηρούμε τις εντολές Του φυσικά. Λαμβάνουμε ό,τι ζητούμε.

Μα θα ειπούν πολλοί «πολλές φορές ζητήσαμε απο το Θεό διάφορα πράγματα και δεν μας τα έδωσε και δεν τα λάβαμε. Λέγει ψέματα ο Απόστολος;». Ο Απόστολος είναι θεόπνευστος και δεν λέει ψέματα. Ο Απόστολος λέγει τα λόγια του Ιδίου του Θεού και «έστω ο Θεός αληθής, πας δε άνθρωπος ψεύτης».

ονομα ΝΙΣωτ 2 πΔεν μπορεί να παίρνουμε πολλές φορές τα λόγια της Γραφής κατα γράμμα, απομονωμένα από άλλα λόγια της Γραφής. Τα λόγια της Γραφής, πρέπει να εξετάζονται στη συνάφεια τους, πρέπει να εξετάζονται μέσα στη γενικότερη διδασκαλία και στο γενικότερο πνεύμα της Αγίας Γραφής, αλλιώς παρεξηγούνται τα λόγια. Εντεύθεν προέκυψαν τα πλήθη των αιρέσεων και των αιρετικών.

ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣΌταν λέγει ο Απόστολος, ότι έχοντας παρρησία απέναντι του Θεού λαμβάνουμε ό,τι ζητήσουμε, εννοεί ότι ζητούμε απο τον Θεό πράγματα που είναι σύμφωνα με το Θέλημα Του και είναι για το συμφέρον μας. Ο Παύλος ζήτησε τρεις φορές με την προσευχή του, να πάρει ο Θεός απο πάνω του, τον σκόλωπα, να απομακρύνει τον άγγελο σατάν που τον χτυπούσε. Του απήντησε «όχι» ο Θεός «δεν είναι προς το συμφέρον σου, η δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται, σου αρκεί η Χάρις μου».

Ομιλία του κ. Νικόλαου Σωτήροπουλου Αρρωστάμε, αρρωστά ένα προσφιλές πρόσωπο μας, έχουμε το δικαίωμα να προσευχηθούμε και για τη δική μας υγεία και για την υγεία των ανθρώπων μας, αλλά δεν είναι σίγουρο αν ο Θεός θα μας θεραπεύσει. Αν είναι προς το Θέλημα Του μπορεί να κάνει και θαύμα και να μας θεραπεύσει. Αν δεν είναι στο Θέλημά Του, δεν θα μας θεραπεύσει. Αν είναι για το πνευματικό μας συμφέρον, μπορεί να μας θεραπεύσει. Αν δεν είναι, δεν θα μας θεραπεύσει.

Μιλάμε φυσικά για αιτήματα ανθρώπων που πιστεύουν, γιατί αν δεν πιστεύεις δεν ισχύει τίποτα. Εννοείται το πρώτο, ότι πρέπει να υπάρχει η πίστις αλλά συν την πίστη πρέπει να υπάρχει και η παρρησία απέναντι του Θεού.

Αν εγώ τώρα κάνω μια προσευχή στο Θεό και πω «Θεέ μου, σε παρακαλώ να μου πέσει ο πρώτος αριθμός του λαχείου». Θα με ακούσει; Δεν θα με ακούσει. Εντεύθεν και πολλοί έπαθαν συμφορά με τα χρηματιστήρια.

Θα ζητούμε λοιπόν πράγματα από τον Θεό, αναμάρτητα. Αλλά και αναμάρτητα πράγματα όταν ζητούμε, θα λέμε «Κύριε το Θέλημα Σου γινέσθω». Να γίνει το Θέλημά Σου. Μπορεί αυτό που ζητώ να είναι αναμάρτητο -να ζητάς την υγεία σου δεν είναι αμαρτωλό πράγμα- αλλά «αν δεν θέλεις να μην γίνει».

Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Πότε έχουμε παρρησία απέναντι του Θεού, πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: