ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Στολισμένη απο θεία δόξα η μνήμη της Κοίμησης της Παναγίας

Σήμερα που η Εκκλησία εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, παραθέτουμε μικρό απόσπασμα σχετικό για την εορτή αυτή από το εξαίρετο βιβλίο «ΕΟΡΤΑΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ» του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου.

Στολισμένη απο θεία δόξα η μνήμη της Κοίμησης της Παναγίας

«Πεποικιλμένη τῇ θείᾳ δόξῃ, ἡ ἱερὰ καὶ εὐκλεὴς Παρθένε μνήμη σου, πάντας συνηγάγετο, πρὸς εὐφροσύνην τοὺς πιστούς, ἐξαρχούσης Μαριάμ, μετὰ χορῶν καὶ τυμπάνων τῷ σῷ, ᾄδοντας Μονογενεῖ, ἐνδόξως ὅτι δεδόξασται».

ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ πΕις την Θεοτόκον εφαρμόζων ο ιερός υμνογράφος τους περί βασιλίσσης νύμφης λόγους του Ψαλμωδού, δανείζεται εξ αυτών δύο χαρακτηριστικάς λέξεις, τας λέξεις «πεποικιλμένη» και «δόξα», ίνα δια των λέξεων τούτων χαρακτηρίση και κοσμήση την άλλως ως ιεράν και ευκλεά υπο του ιδίου χαρακτηριζομένην και εγκωμιαζομένην μνήμην της Παρθένου. Η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεν είνε άδοξος και ματαία, ως είνε η μνήμη των απίστων, αν βεβαίως έχουν μνήμην οι άπιστοι και δεν χάνεται το μνημόσυνον αυτών μετ’ ήχου (Ψαλμ.9, 6-7). Η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είνε «πεποικιλμένη τη θεία δόξη», ήτοι εστολισμένη και ακτινοβολούσα εκ της θείας δόξης.

 Μικρό απόσπασμα από το κεφάλαιο <<ΠΕΠΟΙΚΙΛΜΕΝΗ>>, σελ.61-62, του ωραιότατου βιβλίου του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, ΕΟΡΤΑΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ. Για την Κοίμηση της Θεοτόκου είναι αφιερωμένες οι σελίδες 54-64.

Για περισσότερα σχετικά με το βιβλίο ΕΟΡΤΑΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ πατήστε πάνω στον τίτλο του βιβλίου.

Δείτε και Η θεία δίκη έκοψε απότομα τα ασεβή χέρια, πατώντας ΕΔΩ
Τιμή και προσβολές προς την Παναγία του Ελληνικού λαού, μικρό απόσπασμα απο βιβλίο του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, τ. Α’, πατώντας ΕΔΩ
Παρουσίαση σαν βίντεο για την Παναγία μας, απόσπασμα από το βιβλίο ΕΟΡΤΑΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: