ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Ο Θεός ελκύει τους ταπεινούς και καλοπροαίρετους που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία τους

Για την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου παραθέτουμε και το παρακάτω απόσπασμα απο το βιβλίο του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου «Το Ευαγγέλιο του Ιωάννου», για την ταπείνωση που χρειάζεται για να ελκυστεί από τον Κύριο.

Ο Θεός ελκύει τους ταπεινούς και καλοπροαίρετους που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία τους

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ μικρο64 ἀλλ’ εἰσὶν ἐξ ὑμῶν τινες οἳ οὐ πιστεύουσιν. ᾔδει γὰρ ἐξ ἀρχῆς ὁ Ἰησοῦς τίνες εἰσὶν οἱ μὴ πιστεύοντες καὶ τίς ἐστιν ὁ παραδώσων αὐτόν. 65 καὶ ἔλεγε· Διὰ τοῦτο εἴρηκα ὑμῖν ὅτι οὐδεὶς δύναται ἐλθεῖν πρός με, ἐὰν μὴ ᾖ δεδομένον αὐτῷ ἐκ τοῦ πατρός μου.

Μεταφράζουμε: «Αλλ΄ υπάρχει απο σας μια μερίδα, οι οποίοι δεν πιστεύουν. Γνώριζε δε ο Ιησούς απ΄ την αρχή, ποίοι είνε αυτοί, που δεν πιστεύουν, και μάλιστα ποιός είνε αυτός, που θα τον προδώση. Και έλεγε: Γι΄ αυτό σας είπα, ότι κανείς δεν δύναται να έλθη προς εμένα, εαν αυτό δεν του έχη δοθή απ΄ τον Πατέρα μου».

agTheolo ston XrΠολλοί έρχονται προς το Χριστό, αλλ΄ οι περισσότεροι απ’ αυτούς έρχονταν εξωτερικώς, όχι εσωτερικώς. Εξωτερικώς έρχονται προς το Χριστό όσοι έρχονταν με τα πόδια. Και εσωτερικώς έρχονταν όσοι έρχονταν με την πίστι. Και ποίοι έρχονταν προς το Χριστό με την πίστι; Εκείνοι, τους οποίους δίνει στον Υιό ο Πατήρ. Εκείνοι, τους οποίους με τη χάρι του ελκύει προς τον Υιό ο Πατήρ. Ελκύει δε και δίνει στον Υιό ο Πατήρ τους ταπεινούς και καλοπροαιρέτους και ενδιαφερομένους για τη σωτηρία τους. Αν κανείς δεν έχη ταπείνωσι, καλή προαίρεση και ενδιαφέρον για τη σωτηρία του, δεν δύναται να έλθη στο Χριστό, διότι ο Θεός δεν του δίνει πίστη.

Από την ερμηνεία των στίχων στ΄64-65 και τις σελ. 561-2, του εξαίρετου ερμηνευτικού βιβλίου του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου <<Το Ευαγγέλιο του Ιωάννου>> τόμος Α’ , Αθήνα 1996.

Για περισσότερα σχετικά με το βιβλίο ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ τ.Α΄ πατήστε ΕΔΩ.
Τα περιεχόμενα του, θα τα δείτε ΕΔΩ.
Ο τίτλος στο απόσπασμα που παραθέσαμε είναι του ιστολογίου μας.

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: