ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Τί είναι το Άγιο Πνεύμα και πώς τιμάται;

Τί είναι το Άγιο Πνεύμα και πώς τιμάται;

Ομιλίες για την Πεντηκοστή και το Άγιον Πνεύμα Την Κυριακή της Πεντηκοστής η Εκκλησία εορτάζει τον ερχομό στον κόσμο του Αγίου Πνεύματος ή Παρακλήτου. Και την άλλη ημέρα, τη Δευτέρα, εορτάζει το ίδιο το Άγιο Πνεύμα. Αλλ’ από τους βαπτισμένους «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. Κη’ 19) πόσοι εορτάζουν αληθινά το Άγιον Πνεύμα; Εορτάζει αληθινά όποιος γνωρίζει τί είνε το Άγιο Πνεύμα, και την ημέρα της εορτής του εκκλησιάζεται, εκτός αν δεν έχη τη δυνατότητα να εκκλησιασθή.
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΒΡΑΑ, ΠΤί είνε το Άγιο Πνεύμα; Απλώς δύναμι, όπως ισχυρίζονται οι ψευδο-Μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλοι αντιτριαδίτες; Το Άγιο Πνεύμα είνε πρόσωπο. Και πόσο μεγάλο πρόσωπο είνε; Όσο μεγάλο πρόσωπο είνε ο Πατήρ, και όσο μεγάλο πρόσωπο είνε ο Υιός. Κύριος και Θεός είνε ο Πατήρ, Κύριος και Θεός είνε ο Υιός, Κύριος και Θεός είνε και το Άγιον Πνεύμα. Τα τρία πρόσωπα έχουν μία και την αυτή ουσία ή θεότητα και είνε ίσα μεταξύ τους.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ μικροΑπό πολλά χωρία της Γραφής πού δείχνουν, ότι το Άγιο Πνεύμα είνε Κύριος και Θεός, παραπέμπουμε σε τρία μόνο. Στο Β΄ Κορ. γ’16-18 μία φορά ονομάζεται Κύριος ο Πατήρ (στη φράσι «το Πνεύμα Κυρίου»), τρείς φορές ονομάζεται Κύριος το Πνεύμα, και μία φορά το Πνεύμα ονομάζεται, σε γένος ουδέτερο, Κύριον (στη φράσι «από Κυρίου Πνεύματος» η γενική στην ονομαστική είναι «Κύριον Πνεύμα», όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως). Στο Β’ Θεσ.γ’ 5, ο Κύριος, ο οποίος διακρίνεται του Θεού (του Πατρός) και του Χριστού (του Υιού), είνε προφανώς το Άγιον Πνεύμα. Κατά δε το Πραξ. ε’3-4, το Πνεύμα το Άγιον, στο οποίον ο Ανανίας είπε ψέμα, είνε ο Θεός, όλη η θεία ουσία.
Άπιστοι και εκκλησιομάχοιΚατόπιν των ανωτέρω ερωτούμε: Απο μας, τους βαπτισμένους Ορθοδόξους χριστιανούς, πόσοι έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι το Άγιο Πνεύμα είνε ο Κύριός μας και ο Θεός μας; Και πόσοι εκκλησιαζόμεθα την ημέρα της εορτής του, για να το τιμήσωμε; Κατά τις εορτές ωρισμένων αγίων, και σε καθημερινές και εργάσιμες ημέρες, πολλοί εκκλησιάζονται να τιμήσουν τους αγίους. Αλλά κατά την ημέρα, που εορτάζεται το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, που δημιουργεί τους αγίους, εκκλησιάζονται ολίγοι. Τιμώνται άγιοι περισσότερο από τον Άγιο των αγίων! Η Εκκλησία, την οποία το Άγιο Πνεύμα εμψυχώνει, δια των ποιμένων και ιεροκηρύκων να διδάξη τα μέλη της να τιμούν το Άγιο Πνεύμα όπως πρέπει.

 Από το μηνιαίο ορθόδοξο αγωνιστικό περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, τεύχος Ιουνίου 2012.

Περισσότερα για το περιοδικό «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ» πατήστε πάνω στο όνομα του περιοδικού ή ΕΔΩ.

Δείτε και «Θεός και θεοποιούν», πατώντας ΕΔΩ
Το Άγιο Πνεύμα δίνει την πνευματική ζωή, πατώντας ΕΔΩ

Βιβλία του κ.Νικολάου Σωτηρόπουλου για το ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: