ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Γιατί χάθηκε ο Φαρισαίος και γιατί σώθηκε ο Τελώνης της παραβολής

Παρακάτω παρουσιάζουμε απομαγνητοφωνημένο πολύ μικρό απόσπασμα από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ιεραπόστολου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου «Οι αρετές του Φαρισαίου» (16-2-2003), γιατί χάθηκε ο Φαρισαίος και γιατί σώθηκε ο Τελώνης της παραβολής που διαβάστηκε στους Ναούς χθές την Κυριακή.

Γιατί χάθηκε ο Φαρισαίος και γιατί σώθηκε ο Τελώνης

onomanikΟ Τελώνης ήταν όντως αμαρτωλός, άδικος άνθρωπος, σκληρός άνθρωπος, αλλά είχε έρθει σε μετάνοια. Και η μετάνοια του ήταν πολύ συγκινητική. Στάθηκε μακρυά, συντετριμμένος, χτυπούσε το στήθος του συνεχώς, δεν τολμούσε να υψώσει τα μάτια του προς τον ουρανό και έλεγε συνεχώς αυτή την πολύ συγκινητική προσευχή «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ». Θεέ μου συγχωρησέ με τον αμαρτωλό! Λυπήσου με και σώσε με τον αμαρτωλό!».
farteloΉταν τόση μεγάλη η μετάνοια του… -«Δεινόν» λέει «η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια»!- , ώστε συνεχώς στέναζε και χτυπούσε τα στήθη και επαναλάμβανε τον ίδιο λόγο. Τα είχε χαμένα λόγω της μεγάλης συντριβής της ψυχής του και δεν έλεγε άλλα λόγια αλλά τα ίδια τα επαναλάμβανε. «Συγχώρησε με, συγχώρησε με τον αμαρτωλό, συγχώρησε με».
Ο Φαρισαίος αν ήταν άνθρωπος με ευαισθησία και όχι πεπωρωμένος λόγω εγωισμού υπερηφανείας έπρεπε να συγκινηθεί από το παράδειγμα του τελώνου. Όποιος αδελφοί μου δεν συγκινείται απο παραδείγματα μετανοίας, δεν είναι άνθρωπος, όχι δεν είναι χριστιανός, δεν είναι άνθρωπος. Όσο μεγάλος αμαρτωλός και αν είναι κανείς, όσο μεγάλος κακούργος, αν έχει πραγματική μετάνοια και στενάζει και χτυπιέται, γίνεται συμπαθής. Ο σκληρός ο Φαρισαίος κατέκρινε και τον Τελώνη. Γι’ αυτό δεν σώθηκε αδελφοί μου. Ενώ ο Τελώνης δια της μετανοίας εσώθη.

Την ομιλία θα τη βρείτε με τον αριθμό 387 στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Οι Φαρισαίοι ήταν υπερήφανοι και κενόδοξοι, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: