ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για τον υψηλό τίτλο «δούλος Κυρίου»

Παρουσιάζουμε ένα ακόμα, πολύ μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού ομολογητού Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου «Νυν απολύεις τον δούλον σου…» (3-2-1991), για τον τίτλο «δούλος Κυρίου».

Για τον υψηλό τίτλο «δούλος Κυρίου»

Και ο Συμεών τί είναι; Δούλος. «Νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, Δέσποτα».
Σήμερα οι άνθρωποι υπερβολικά εγωισταί, σοκάρονται, ταράσσονται όταν ακούουν την λέξη δούλος. Αλλά οι μεγάλοι άνδρες της Αγίας Γραφής, αρέσκονται ιδιαιτέρως και τέρπονται στον τίτλο «δούλος». Είναι τίτλος το «δούλος» και είναι υψηλός τίτλος.

Ομοιότητες πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου αγίου Στεφάνου με τον ΧριστόΠώς ονομάζεται ο Μωϋσής στην Παλαιά Διαθήκη αλλά και στην Καινή; «Θεράπων Κυρίου», δούλος Κυρίου! Πώς ονομάζει ο Παύλος τον εαυτόν του; «Δούλον Κυρίου», «δούλον Θεού». Πώς ο Πέτρος; Το αυτό.
Έτσι και ο Συμεών ονομάζει τον εαυτόν του, δούλον του Κυρίου. Τί λέγω αδελφοί μου; Αυτός ο Θεός όταν έγινε άνθρωπος, ονομάστηκε με το όνομα δούλος! Τί λέγω; Προτού γίνει άνθρωπος, προφητικώς στην XAPAKTHPIΣMOI AIPETIKΩNΠαλαιά Διαθήκη, ονομάζεται δούλος Κυρίου. Έβεδ Γιαχβέ στα εβραϊκά. Την Μεγάλη Παρασκευή θα ακούσουμε την περίφημη προφητεία «Ιδού ο Παις μου συνήσει και υψωθήσεται και μετεωρισθήσεται σφόδρα». Λέγει ο Θεός για τον Μεσσία, τον Χριστό «ο Δούλος μου θα υψωθεί, θα δοξασθεί σφόδρα» δια των Παθών και της Αναστάσεως.

Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

 Δείτε και Διήγηση της Υπαπαντή του Κυρίου, παρουσίαση σαν βίντεο, πατώντας ΕΔΩ
Η Υπαπαντή του Κυρίου, απόσπασμα απο το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα και σε μετάφραση στη νεοελληνική από τον κ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο, πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: