ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την Πεντηκοστή, τα ενδιαφέροντα των σημερινών ανθρώπων και την αγάπη του Τριαδικού Θεού

Παρουσιάζουμε μικρό απόσπασμα από ομιλία του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα «Το έργο του Αγίου Πνεύματος», που έγινε μέσα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980. Το είχαμε παρουσιάσει πέρυσι σε παρουσίαση σαν βίντεο και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Για την Πεντηκοστή, τα ενδιαφέροντα των σημερινών ανθρώπων και την αγάπη του Τριαδικού Θεού

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ π«Πεντηκοστήν εορτάζομεν και Πνεύματος Αγίου επιδημίαν». Εορτάζουμε την Πεντηκοστή και τον ερχομό στον κόσμο του Αγίου Πνεύματος.
Η Πεντηκοστή αδελφοί μου, λόγω του ερχομού στον κόσμο του Αγίου Πνεύματος, είναι μεγάλος σταθμός στο σχέδιο, στην ιστορία της Θείας Οικονομίας. Όπως είναι μεγάλη εορτή ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Γέννησις του Χριστού, η Σταύρωσις και η Ανάστασις, έτσι είναι μεγάλη εορτή και η Πεντηκοστή. Γι΄ αυτό η Εκκλησία μας ψάλλει το μεγαλείον της Πεντηκοστής με υπερόχους ύμνους, υψηλούς, δογματικούς και με υπέροχες ευχές. Αν με ερωτήσετε ποιές είναι οι πιο ωραίες και συγκινητικές ευχές της Εκκλησίας, θα σας πω ότι είναι οι ευχές της Θείας Λειτουργίας, των Θεοφανείων και της σημερινής ημέρας, της Πεντηκοστής.

ΝΙΣ ΚΟΣΜΟΣ3π

Ω! να υπήρχαν Χριστιανοί σαν τους Χριστιανούς του 4ου αιώνος, με έντονα πνευματικά ενδιαφέροντα και με υψηλά δογματικά θεολογικά ενδιαφέροντα, θα αισθανόμεθα μια απέραντη ευτυχία, να καθόμεθα και να ερμηνεύουμε, ν΄ αναλύουμε τους υπερόχους ύμνους και τις υπέροχες ευχές της Πεντηκοστής. Δυστυχώς τα ενδιαφέροντα σήμερα είναι πεζά, και ΄σεις που είστε τακτικοί στα κηρύγματα, κατα το μεγαλύτερο μέρος, μάλλον δεν αρέσκεστε σε υψηλά δογματικά κηρύγματα. Και αν οργανώσουμε μια σειρά δογματικών κηρυγμάτων, φοβούμαι πολύ πως θα αραιώσει καταπληκτικά το ακροατήριο. Είθε, είθε να έρθουν ημέρες κατά τις οποίες οι άνθρωποι όπως έχουν σήμερα έντονα ενδιαφέροντα για τα πολιτικά, τα οικονομικά και άλλα κατώτερα πράγματα, θα αποκτήσουν έντονα ενδιαφέροντα για τα μεγαλεία της Πίστεως μας.
Ο Πατήρ απέστειλε στον κόσμο τον Υιό Του και όταν ο Υιός εξετέλεσε το έργο Του, το οδυνηρό έργο και ανέβηκε πάλι προς τον Πατέρα, ο Πατήρ απέστειλε Δεύτερο στον κόσμο, άλλο Παράκλητο, άλλο Βοηθό και Προστάτη του κόσμου, το Πνεύμα το Άγιον. Ένα Υιό έχει ο Θεός που Τον γεννά από τον εαυτό Του, φυσικό, γνήσιο Υιό και Τον έστειλε στον κόσμο για μας. Και Ένα Πνεύμα έχει που το εκπορεύει από τον εαυτό Του και Το έστειλε και Αυτό στον κόσμο για μας. Τί δεν έκανε ο Θεός για μας; Τα πάντα έκανε! Και ο Ίδιος ο Πατέρας έρχεται και κατοικεί μέσ΄ στις καρδιές των πιστών. Όλη η Αγία Τριάς ασχολείται με ‘μας, αδελφοί μου.
Σαν σήμερα το Πνεύμα το Άγιον, επεδήμησε στον κόσμο, ήλθε δηλαδή στον κόσμο.

Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Ιεραποστολικής Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου,
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Για το μεγαλείο της Πεντηκοστής, παρουσίαση σαν βίντεο, πατώντας ΕΔΩ
Ένας συμβολικός λόγος που το Άγιο Πνεύμα ήλθε σαν σφοδρός άνεμος,
πατώντας ΕΔΩ
Ομιλίες για την Πεντηκοστή και το Άγιον Πνεύμα,
πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: