ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την μεγάλη σημασία του ονόματος της αγίας Ταβιθά

Επειδή πριν 2 ημέρες, την Κυριακή που μας πέρασε στους Ναούς διαβάστηκε το αποστολικό ανάγνωσμα της ανάστασης της αγίας Ταβιθά της ελεήμονος, παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένο πολύ μικρό απόσπασμα από την παλαιά ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ιεραποστόλου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα «Αινέας-Ταβιθά».

Για την μεγάλη σημασία του ονόματος της αγίας Ταβιθά

eladiονομα ΝΙΣωτ 2 πΤαβιθά! Δορκάς, έλαφος, ζαρκάδι. Ωραίο όνομα. Τα ελάφια είναι μάλλον τα πιο χαριτωμένα ζώα και τα πιο και αθώα και άκακα ζώα.
Δορκάς ακόμα σημαίνει αυτή που βλέπει. Δορκάς. Δεν λέει, οξυδερκής, αυτός που βλέπει μακρυά; Έβλεπε η Δορκάς, γιατί ήταν πραγματική χριστιανή. Όσοι δεν είναι πραγματικοί χριστιανοί δεν βλέπουν αδελφοί μου. Με χίλια φώτα, τυφλοί σαν και πρώτα. Δεν βλέπουν. Όσοι galaoείναι Χριστιανοί πραγματικοί, αυτοί βλέπουν και βλέπουν μακρυά-μακρυά, πολύ μακρυά. Οι άλλοι άνθρωποι είναι κοντόφθαλμοι. Η Δορκάς είχε ευρυτάτη προοπτική, δεν έβλεπε μέχρι τον τάφο που βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι, έβλεπε πολύ πέρα από τον τάφο, απείρως πέρα από τον τάφο, είχε αιωνία προοπτική. Και επειδή έβλεπε την αιωνιότητα και απέβλεπε στην αιωνιότητα, γι΄ αυτό ερρύθμιζε τη ζωή της κατα τέτοιον τρόπο ώστε να δύναται να ελπίζει στην αιωνιότητα.
tabithaΩραίο το όνομα της, σημαντικό μεγάλης σημασίας, αλλά ωραία και η ψυχής της. Ήταν ελεήμων η Ταβιθά. Εγώ βρίσκω πάρα πολλές φορές να ομιλεί η Γραφή για την ελεημοσύνη. Και οι Πατέρες πάρα πολλές ομιλούν για την ελεημοσύνη. Ιδίως ο πρύτανις των Πατέρων και των ιεροκηρύκων, ο ιερός Χρυσόστομος.
Η Ταβιθά ήταν “πλήρης αγαθών έργων και ελεημοσυνών ων εποίει”. Γεμάτη, λέγει, από καλά έργα και μάλιστα από ελεημοσύνες που έκανε με τα χέρια της.

Την ομιλία θα την βρείτε στο βιβλιοπωλείο της αγαπημένης Ιεραποστολικής Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ»

Δείτε και O ιερός Χρυσόστομος, ο μεγάλος εγκωμιαστής της ελεημοσύνης, πατώντας ΕΔΩ
Το κήρυγμα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου για την ελεημοσύνη, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: