ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Επειδή πριν 6 ημέρες, στις 28 Οκτωβρίου, συμπληρώθηκε 1 χρόνος και 2 μήνες από την κοίμηση του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, παρουσιάζουμε από το περιοδικό «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», την περιγραφή του ετήσιου ιερού μνημοσύνου του.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

eti MNIS

ΝΙΚΟΛ ΣΩΤΗΡΟΠ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΖΩΟΔ. ΠΗΓΗΣ 44 (ΕΞΑΡΧΕΙΑ) ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΠΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΡΟ ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΚΗΡΥΚΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (ΑΟΙΔΙΜΟΥ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΚΑΤΟΠΙΝ πρωτοβουλίας εκ μέρους δύο θρησκευτικών κοινοφελών Οργανώσεων-Αδελφοτήτων (α) της «ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ “Ο ΣΤΑΥΡΟΣ” καί β) της «ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦ/ΤΑΣ “ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ” »), που εδρεύουν στήν Αθήνα και στην οδό Ζωοδ. Πηγής 44 (Εξάρχεια), αναλήθηκε η φροντίδα και προσπάθεια δια την πραγματοποίηση σε κεντρικό Ναό των Αθηνών του μνημονευομένου ανωτέρω ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ πρός SO2006τιμήν καί μνήμην του λίαν γνωστού και αγαπητοί στό θρησκευόμενο καί εν γένει εκκλησιαστικό κοινό ΘΕΟΛΟΓΟΥ και κήρυκα των χριστιανικών, θρησκευτικών και ευαγγελικών αληθειών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεώς μας. Τό δέ αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας, διά την πραγματοποίηση του ανωτέρω μνημονευθέντος ΜΝΗΝΟΣΥΝΟΥ, ήταν να επιλεγή, δια την εξυπηρέτηση των Panagia Xrειρημένων Αδελφοτήτων, καθώς καί των λοιπών ενδιαφερομένων μελών, φίλων καί συνεργατών, ο γνωστός σε πολλούς θρησκευομένους χριστιανούς Ι. Ναός της Παναγίας της Χρυσοσπηλιωτίσσης (επί της οδού Αιόλου και κοντά στην Κεντρική Αγορά Αθηνών).
Σύμφωνα δε με την συνεννόηση, που έγινε, πραγματοποιήθηκε καί το αναμενόμενο και ζητούμενο Ετήσιο Ι. Μνημόσυνο την 30η του μηνός Αυγούστου 2015 στον ως άνω Ι. Ναό (ημέρα Κυριακή καί εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου).
sotironikΣτή δέ Θ. Λειτουργία καί το επακολουθήσαν Ι. Μνημόσυνο προέστη ο τακτικός εφημέριος και προϊστάμενος του εν λόγω Ι. Ναού Αιδεσιμολογιώτατος π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΤΤΑΡΤ, ο οποίος εκήρυκε καί τον Θείο λόγο μετά το Κοινωνικόν, αναφερθείς καταλλήλως και στο πρόσωπο του απελθόντος Θεολόγου, αειμνήστου Νικολάου Σωτηροπούλου, ευχηθείς ούτος τα δέοντα στην προκειμένη περίπτωση.
Μετά δε την απόλυση εκ της Θ. Λειτουργίας και του τελεσθένος Μνημοσύνου, προς τους προσελθόντας Χριστιανούς, γνωστούς κατά το πλείστον καί φίλους προς τον απελθόντα και τιμηθέντα αοίδιμο Διδάσκαλο κυρό ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ, προσφέρθηκε παραλλήλως μέ τά κόλλυβα καί ο συνήθης καφές, με τά σχετικά εδέσματα.
Μεταξύ των εκκλησιασθέντων και δεηθέντων, εκτός των Διοικήσεων των Αδελφοτήτων, που ωργάνωσαν την τέλεση του Μνημοσύνου και αρκετών Μελών των μνημονευθεισών Οργανώσεων, παρέστησαν καί πολλά άλλα πρόσωπα, που διετέλεσαν ακροαταί, φίλοι και γνωστοί προς τον ταμα εθνουςαπελθόντα μακαριστό ΝΙΚΟΛΑΟ, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός φίλος και τυπογράφος θρησκευτικών βιβλίων κ. Κωνσταντίνος Σανιδάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου δια την πραγματοποίηση του τάματος του έθνους κ. Ιωάν. Αναγνωστόπουλος με την σύζυγο του κα Αικατερίνη, εκπροσωποι της συνεργαζομένης θρησκευτικής Αδελφ/τος «Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» (Αιασώπου 8- Μαρούσι), καθώς και άλλο ακόμη ανώνυμο πλήθος.
Στο τέλος της συγκέντρωσης και πριν αναχωρήσουν οι εκκλησιασθέντες, ο Αιδεσ/τος Προϊστάμενος του Ναού π. Αθανάσιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την συγκίνησή του διά την προσέλευση των εκκλησιασθέντων πιστών και εδήλωσε την προθυμία του δια τυχόν άλλη διευκόλυνσή μας εις το εγγύς μέλλον, αν χρειασθή.
Επ΄ ευκαιρία, γίνεται επίσης μνεία, ότι εκτός του παρόντος Μνημοσύνου της Χρυσοσπηλιωτίσσης, έγιναν παρόμοια Koimisi TheotokouΜνημόσυνα και εις άλλους Ι. Ναούς της περιφερείας Αθηνών και περιχώρων, όπως στον Ι. Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού του Χολαργού, καθώς καί εις ΚΑΝΤΖΑ-Αττικής (Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου), όπου παρέστησαν γνωστοί και φίλοι του απελθόντος Ν. Σωτηροπούλου, προερχόμενοι από τους κατοίκους των εν λόγω Ι. Ναών.
tafos mikrΕτήσιο επίσης Μνημόσυνο ετελέσθη καί στον τόπο ενταφιασμού του απελθόντος Νικ. Σωτηροπούλου (ήτοι εις Ι. Μονή Μυρτιάς -πλησίον του Αγρινίου Αιτωλ/νίας), όπου μετέβησαν καί οι κατά σάρκα συγγενείς-οικείοι του απελθόντος (αδελφαί αυτού και γαμβροί και λοιποί συγγενείς), καθώς και άλλοι Χριστιανοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος, όσοι διευκολύνοντο. Σημειωτέον, ότι καί το εν λόγω Μνημόσυνο ετελέσθη την 30η Αυγούστου 2015 (ημέρα Κυριακή) και προέστη αυτού ο Σεβ. Μητρ/της Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
etis Mn aggΤΕΛΟΣ, επ΄ ευκαιρία του παρόντος δημοσιεύματος, σχετικά μέ τό τελεσθέν Ι. Μνημόσυνο διά την συμπλήρωση έτους από την εκδημία του απελθόντος (Νικ. Σωτηροπούλου), ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΜΕ στήν παρούσα σελίδα ως δείγμα χρονολογικό διά τό Μνημόσυνο το τελεσθέν εις τον Ι. Ναόν της Παναγίας Χρυσοσπηλιωτίσσης καί το εκτυπωθέν εκ μέρους των Αδελφοτήτων των Αθηνών σχετικό ΑΓΓΕΛΤΗΡΙΟ, που τυπώθηκε και τοιχοκολλήθηκε σέ διάφορα σημεία της περιοχής του Ναού της Παναγίας (Χρυσοσπηλιωτίσσης), καθώς καί αλλού (εντός των Αθηνών).

 

Από το μηνιαίο ορθόδοξο περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2015.

Αναζητήστε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ» ή εγγραφείτε συνδρομητές.

Περισσότερα για το περιοδικό «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ» πατήστε πάνω στο όνομα του περιοδικού ή ΕΔΩ.

Δείτε και Ανακοίνωση για έκδοση βιογραφίας του Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου από στενούς συνεργάτες του, πατώντας ΕΔΩ
Οι δύο μεγάλοι πόθοι του γνησιότερου τέκνου του π. Αυγουστίνου, του αείμνηστου Ομολογητού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, πατώντας ΕΔΩ
Ο ευλογημένος τάφος του γνησιότερου τέκνου του π. Αυγουστίνου, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, πατώντας ΕΔΩ
Για τον χώρο που τάφηκε το σκήνωμα του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: