ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για τους Αγγέλους, την ονομασία και τον χρόνο δημιουργίας τους

Σήμερα που η Εκκλησία εορτάζει τους αγίους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και τις άλλες ασώματες Δυνάμεις παραθέτουμε πολύ μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα απο την πολύ ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ομολογητού Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα «Οι άγγελοι» (12-11-1995). Το μικρό απόσπασμα αναφέρεται για τους αγγέλους, την ονομασία και τον χρόνο δημιουργίας τους.

Για τους Αγγέλους, την ονομασία και τον χρόνο δημιουργίας τους

ΝΙΣ 1995 Δ πΑδελφοί, ο Θεός σαν προσωπικά όντα δεν δημιούργησε μόνον εμάς τους ανθρώπους. Δημιούργησε και άλλα προσωπικά όντα. Δεν ξέρω αν σκεπτόμεθα συχνά ή πολύ αραιά ή καθόλου την ύπαρξη των άλλων προσωπικών όντων. Η Αγία Γραφή συχνά αναφέρει αυτά τα άλλα προσωπικά όντα. Εκτός από εμάς τους ανθρώπους, aggeυπάρχουν και οι άγγελοι. Προ 4 ημερών η Εκκλησία εόρτασε τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ αλλά και γενικώς όλους τους αγγέλους.
Οι άγγελοι είναι όντα λογικά με συνείδηση της υπάρξεως τους, όπως λογικά όντα με συνείδηση της υπάρξεως μας είμαστε εμείς οι άνθρωποι.
Λέγονται άγγελοι διότι αποστέλλονται από τον Θεό και αγγέλουν τις βουλές και το θέλημα του Θεού στους ανθρώπους.
Πότε δημιουργήθηκαν οι άγγελοι;
Ένα μεγαλειώδες χωρίο στο βιβλίο του Ιώβ, αρχαιότατο βιβλίο, αποδεικνύει ότι οι άγγελοι δημιουργήθηκαν προτού δημιουργηθεί ο υλικός κόσμος, ο έναστρος ουρανός.
δημιουργία Θεού αστραΜέσα από αυτό το μεγαλειώδες χωρίο παρουσιάζεται ο Θεός, ο Δημιουργός του σύμπαντος, να λέει για το έργο της δημιουργίας Του, τον έναστρο ουρανό και για τους αγγέλους Του «ότε εγεννήθησαν άστρα ήνεσαν με μεγάλη φωνή πάντες άγγελοι μου»! «Όταν δημιουργήθηκαν τα άστρα, με δοξολόγησαν με μεγάλη φωνή όλοι Ποίου τρυπούν τα Χέρια και τα Πόδια! Ποίον προσηλώνουν με ήλους! οι άγγελοι Μου». Ήσαν δημιουργημένοι οι άγγελοι προ της δημιουργίας των άστρων και όταν είδαν μέσα στο αχανές, η παντοδυναμία του Θεού να εξαπολύει δισεξαρίθμητες τεράστιες σφαίρες, δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρα, ηλίους διαφόρων χρωμάτων, που ο καθένας είναι εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ή περισσότερες φορές μεγαλύτερος από τη γη, οι άγγελοι αλλάλαξαν από ενθουσιασμό και χαρά και ξέσπασαν σε δοξολογία προς τον Ύψιστο, τον Δημιουργό του ουρανίου κόσμου. «Ότε εγεννήθησαν άστρα ήνεσαν με μεγάλη φωνή πάντες άγγελοι μου».
ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΑΓΙΑΕμείς οι άνθρωποι με το γυμνό οφθαλμό μπορούμε να δούμε 6000 άστρα. Οι άγγελοι που είναι πολυόμματοι, όπως παρουσιάζονται στην Αποκάλυψη, έχουν πολλά μάτια, δεν είδαν 6000 άστρα μόνον, όσα έβλεπε το μάτι του Ψαλμωδού όταν έλεγε «όψομαι σελήνην και αστέρας, έργα των χειρών Σου» και ότι «επήρθη η μεγαλοπρέπειά Σου υπεράνω των ουρανών». Οι άγγελοι, τα πολυόμματα αυτά λογικά όντα, είδαν τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων των αστέρων και έτσι αλλάλαξαν από ενθουσιασμό και χαρά και ξέσπασαν σε δοξολογία του Υψίστου.

Την ομιλία θα τη βρείτε με τον αριθμό 252, στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Oμιλίες του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου σχετικές με τους αγίους αγγέλους, πατώντας ΕΔΩ
Σύγκριση της δύναμης των αγίων αγγέλων και των ανθρώπων, πατώντας ΕΔΩ
Οι άγγελοι έχουν ασυγκρίτως μεγαλύτερη γνώση απο τους ανθρώπους, πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: