ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την μεγάλη αγωνιστικότητα για την Πίστη του αγίου Σάββα

Για την χθεσινή εορτή του Σάββα του Ηγιασμένου, παρουσιάζουμε ακόμα ένα, μικρό αλλά πολύ αξιοσήμαντο απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, που έγινε σαν χθες πριν 16 χρόνια με θέμα «Σάββας ο ηγιασμένος» (5-12-1999).

Για την μεγάλη αγωνιστικότητα για την Πίστη του αγίου Σάββα

1995ΝΙΣ ΠμιΙδιαιτέρως για να τελειώνω θέλω να αναφέρω ότι ο άγιος είχε αγωνιστικότητα μεγάλη για την Πίστη και έντονο αίσθημα δικαιοσύνης.

μονοφυσιτες

Ήταν η εποχή που τάρασσε την Εκκλησία και την αυτοκρατορία, η αίρεση των Μονοφυσιτών. Αυτών που ισχυρίζονταν ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε την ανθρωπίνη και ο Χριστός έχει μόνο θεία φύση, είναι μόνος Θεός, όχι και άνθρωπος. Μεγάλη αίρεσις. Η αίρεση του Ευτυχούς, του Διοσκόρου, του Σεβήρου.

κωνποληΟ Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, άγιος άνθρωπος, έστειλε τον άγιο Σάββα, ως το πιο σεβαστό πρόσωπο που είχε παγκόσμια επιβολή, στην Κωνσταντινούπολη, στα ανάκτορα. Ήταν πάνω από 70 ετών τότε ο άγιος Σάββας και πήγε με γράμμα του Πατριάρχου να πείσει τον αυτοκράτορα που ήταν υπερ των Μονοφυσιτών, για να υποστηρίξει την Ορθοδοξία, για να επέλθει ειρήνη στην Εκκλησία. Αναστάσιος ήταν ο αυτοκράτορας τότε με τους Μονοφυσίτες. Αλλά ήταν τέτοιο το κύρος του Σάββα, που του έδειξε μεγάλο σεβασμό όταν πήγε.

Όταν πήγε επειδή τον είδαν οι φύλακες εκεί να είναι έτσι με τριμμένο ράσο, ρακένδυτος, του είπανε «Εσύ κάθισε έξω». Μπήκε η άλλη συνοδεία μέσα στα ανάκτορα. Διάβασε το γράμμα του Πατριάρχου ο αυτοκράτορας και λέει «Ποιός είναι ο Σάββας; Πού είναι ο Σάββας; Ποιός είναι από εσάς» λέει «ο Σάββας;». 

αγ. Σαββας

Λέει «Δεν είναι κανείς από εμάς. Είναι έξω ο Σάββας. Επειδή δεν είχε καλή ενδυμασία, τον άφησαν έξω, τον περιφρόνησαν». Λέει «Καλέστε τον μέσα». Όταν κάλεσαν μέσα, είδε, λέει, ο αυτοκράτορας, ένα αστραπόμορφο άγγελο να προπορεύεται και να οδηγεί τον άγιο Σάββα και κατάλαβε ότι είναι πράγματι μεγάλος άγιος και τον άκουσε. Τον άκουσε. Βέβαια αιρετικός ήταν ο αυτοκράτορας, αλλά αξιώθηκε να δει αυτό το όραμα, τον αστραπόμορφο άγγελο, όπως εκείνοι που ήταν στο Ιουδαϊκό Συνέδριο είδαν το πρόσωπο του Στεφάνου να λάμπει ως πρόσωπον αγγέλου, καίτοι ήταν ανάξιοι, να φανεί όμως πόσο άξιος ήταν ο Στέφανος. Και εδώ στην περίπτωση που λέμε, πόσο άξιος ήταν ο Σάββας.
agSavaΠεριόδευσε, έγινε πρωταθλητής, λέει, της Ορθοδοξίας ο άγιος Σάββας και πήγε στην Καισάρεια, πήγε στην Σκυθούπολη και διακήρυξε προσωπικώς την Ορθοδοξία και μαζεύτηκαν οι μοναχοί, ο Πατριάρχης και αναθεμάτισαν όλοι μαζί, ο Πατριάρχης, ο Σάββας και όλοι οι μοναχοί, αναθεμάτισαν τους αιρετικούς. Μεγάλος αγωνιστής! Αγωνιστής της Ορθοδοξίας.

Ολόκληρη την ομιλία θα τη βρείτε στο Ορθόδοξο βιβλιοπωλείο της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Για την αυστηρότητα και το παιδαγωγικό χάρισμα του Σάββα του ηγιασμένου, πατώντας ΕΔΩ
Μια διήγηση για το προορατικό χάρισμα του Σάββα του ηγιασμένου, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: