ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την Υπαπαντή του Κυρίου και την απερίγραπτη χαρά του αγίου Συμεών του Θεοδόχου

Για την χθεσινή εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και την σημερινή εορτή του αγίου Συμεών, παρουσιάζουμε μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ιεραπόστολου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου «Νυν απολύεις τον δούλον σου…» (3-2-1991).

Για την Υπαπαντή του Κυρίου και την απερίγραπτη χαρά του αγίου Συμεών του Θεοδόχου

ΝΙΣ ωραίος 17-12-1989 με περιγρΚαι τιμά ο άνθρωπος τον Κύριο και τιμάται από τον Κύριον. Ολιγότερον τιμά ο άνθρωπος τον Κύριο και περισσότερον τιμάται από τον Κύριον. Ολιγότερον δοξάζει ο άνθρωπος τον Κύριο και περισσότερον δοξάζει ο Κύριος τον άνθρωπο.

Ο Συμεών πήρε το Παιδάκι, τον Χριστό, 40 ημερών νήπιο στα χέρια του και το ενηγκαλίσθη, το πήρε ο σεβάσμιος γέρων στην αγκαλιά του γεμάτος χαρά και ευτυχία και συγκίνηση. Ω να υπήρχε τότε φωτογραφικός φακός ν΄ αποθανατίσειδημιουργία Θεού αστρα την ευτυχή εκείνη στιγμή που ο Συμεών κρατούσε στην αγκαλιά του Εκείνον που κρατεί στα χέρια Του τα σύμπαντα!

 Ο Συμεών σαν προφήτης είχε συνείδηση της ιδιότητος του Χριστού. Ήξευρε ότι το Παιδάκι που κρατούσε στην αγ.Συμεώναγκαλιά του, είναι ο μεγάλος απεσταλμένος του Θεού Πατρός, ο Μεσσίας, ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου, και αυτή η γνώση και η πίστη έκανε την χαρά του γέροντα Συμεών άφατη, απερίγραπτη. Εκείνη τη στιγμή ο προφήτης Συμεών ξέσπασε σε δοξολογία προς τον Θεό. Είπε μια γλυκυτάτη ωδή, η οποία από τον 5ο ήδη αιώνα εισήλθε σε λειτουργική χρήση και την ακούμε σε κάθε Εσπερινό. “Νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, δέσποτα, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τὸ σωτήριόν σου, κατὰ τὸ ῥῆμά σου, ὃ ἡτοίμασας κατὰ πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν. φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν καὶ δόξαν λαοῦ σου Ἰσραήλ”.

 Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

 Δείτε και Διήγηση της Υπαπαντή του Κυρίου, παρουσίαση σαν βίντεο, πατώντας ΕΔΩ
Η Υπαπαντή του Κυρίου, απόσπασμα απο το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα και σε μετάφραση στη νεοελληνική από τον κ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο, πατώντας ΕΔΩ
Οι ευσεβείς άνθρωποι δεν υποπτεύονται πολλές φορές ότι παρακινούνται από το Άγιο Πνεύμα, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: