ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την πολύ μεγάλη υπερηφάνεια του Φαρισαίου

Επειδή χθες ήταν η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, παρακάτω παρουσιάζουμε απομαγνητοφωνημένο πολύ μικρό απόσπασμα από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ιεραπόστολου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου «Οι αρετές του Φαρισαίου» (16-2-2003), για την πολύ μεγάλη υπερηφάνεια του Φαρισαίου της παραβολής.

Για την πολύ μεγάλη υπερηφάνεια του Φαρισαίου

onomanikΟ Φαρισαίος είχε υπερηφάνεια και πολύ μεγάλη υπερηφάνεια. Φαίνεται από διάφορα σημεία της παραβολής. Όταν πήγε στο ιερό, στο χώρο του Ναού να προσευχηθεί, εστάθη προς εαυτόν. «Σταθείς προς εαυτόν ούτω προσηύξατο». Τί θα πει εστάθη προς εαυτόν; Στάθηκε μόνος του, χωριστά από τους άλλους. Δεν καταδέχθηκε να αναμιχθεί με το πλήθος των άλλων ανθρώπων που πήγαν στον Ναό και προσηύχονταν συγχρόνως.
φαρισαιοςΦαρισαίος θα πει κεχωρισμένος, χωρισμένος. Ε! Αυτός ήταν Φαρισαίος όνομα και πράγμα. Χωρισμένος, πήγε στάθηκε μακρυά από τους άλλους, μόνος του. Χωρισμένος τοπικά αλλά είχε το φρόνημα ότι είναι χωρισμένος από τους άλλους και τροπικά.
Προσευχόμενος τί είπε; Είπε στη αρχή ένα ευχαριστώ στον Θεό αλλά στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του εαυτού του. «Σ΄ ευχαριστώ Θεέ διότι δεν είμαι όπως οι άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι όλοι εκβιαστές, άδικοι, ανήθικοι».
Έπλεξε το εγκώμιο του εαυτού του. Τί λέει η Γραφή; «Εγκωμιαζέτω σε ο πέλας και μη το σον στόμα». Να σε εγκωμιάσει, να σε επαινέσει ο πλησίον, ο άλλος άνθρωπος, και όχι το ίδιο σου το στόμα. Όχι να αυτοεπαινείσαι, όχι να περιαυτολογείς. Αυτός άρχισε να επαινεί ο ίδιος τον εαυτό του.

 Την ομιλία θα τη βρείτε με τον αριθμό 387 στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Γιατί χάθηκε ο Φαρισαίος και γιατί σώθηκε ο Τελώνης της παραβολής, πατώντας ΕΔΩ
Οι Φαρισαίοι ήταν υπερήφανοι και κενόδοξοι, πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: