ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Ερμηνεία της παραβολής των ζιζανίων (Ματθ. ιγ΄ 36-43)

Επειδή την περασμένη Κυριακή, διαβάστηκε στους Ναούς το Ευαγγέλιο της Κρίσεως, παρουσιάζουμε την ερμηνεία της παραβολής των ζιζανίων που μιλάει για την αιώνια ζωή και την Κόλαση και την μετάφραση του στην νεοελληνική από τον μακαριστό ιεραπόστολο Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο.

 Ερμηνεία της παραβολής των ζιζανίων (Ματθ. ιγ΄ 36-43)

Το κείμενο του Ευαγγελιστή Ματθαίου

36 Τότε ἀφεὶς τοὺς ὄχλους ἦλθεν εἰς τὴν οἰκίαν αὐτοῦ. Καὶ προσῆλθον αὐτῷ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· Φράσον ἡμῖν τὴν παραβολὴν τῶν ζιζανίων τοῦ ἀγροῦ. 37 ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτοῖς· Ὁ σπείρων τὸ καλὸν σπέρμα ἐστὶν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου· 38 ὁ δὲ ἀγρός ἐστιν ὁ κόσμος· τὸ δὲ καλὸν σπέρμα, οὗτοί εἰσιν οἱ υἱοὶ τῆς βασιλείας· τὰ δὲ ζιζάνιά εἰσιν οἱ υἱοὶ τοῦ πονηροῦ· 39 ὁ δὲ ἐχθρὸς ὁ σπείρας αὐτά ἐστιν ὁ διάβολος· ὁ δὲ θερισμὸς συντέλεια τοῦ αἰῶνός ἐστιν· οἱ δὲ θερισταὶ ἄγγελοί εἰσιν. 40 ὥσπερ οὖν συλλέγεται τὰ ζιζάνια καὶ πυρὶ καίεται, οὕτως ἔσται ἐν τῇ συντελείᾳ τοῦ αἰῶνος· 41 ἀποστελεῖ ὁ υἱὸς τοῦκολαση ξ ἀνθρώπου τοὺς ἀγγέλους αὐτοῦ, καὶ συλλέξουσιν ἐκ τῆς βασιλείας αὐτοῦ πάντα τὰ σκάνδαλα καὶ τοὺς ποιοῦντας τὴν ἀνομίαν, 42 καὶ βαλοῦσιν αὐτοὺς εἰς τὴν κάμινον τοῦ πυρός· ἐκεῖ ἔσται ὁ κλαυθμὸς καὶ ὁ βρυγμὸς τῶν ὀδόντων. 43 Τότε οἱ δίκαιοι ἐκλάμψουσιν ὡς ὁ ἥλιος ἐν τῇ βασιλείᾳ τοῦ πατρὸς αὐτῶν. ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω.

Η μετάφραση του κειμένου από τον μακαριστό Ιεραπόστολο Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο

anthi36 Τότε άφησε τα πλήθη και ήλθε στο σπίτι του (το σπίτι όπου έμενε, όχι βεβαίως ιδιόκτητο). Και προσήλθαν σ’ αυτόν οι μαθητές του και είπαν: «Εξήγησέ μας την παραβολή των ζιζανίων του αγρού». 37 Αυτός τότε τους είπε: «Εκείνος, που σπέρνει τον καλό σπόρο, είναι ο Υιός του ανθρώπου. 38 Ο αγρός είναι ο κόσμος. Ο καλός σπόρος είναι οι άνθρωποι της βασιλείας (του Θεού). Τα ζιζάνια είναι οι άνθρωποι του κακού. 39 Ο εχθρός που τα έσπειρε, είναι ο Διάβολος. Ο a7307-cea4ce95ce9bce99ce9ace97ce9acea1ce99cea3ce97-bmpθερισμός είναι η συντέλεια του κόσμου. Και οι θεριστές είναι άγγελοι. 40 Όπως μαζεύονται τα ζιζάνια και καίγονται με φωτιά, έτσι θα συμβεί κατά τη συντέλεια αυτού του κόσμου. 41 Θ’ αποστείλει ο υιός του ανθρώπου τους αγγέλους του, και θα μαζέψουν από το βασίλειό του όλους τους σκανδαλοποιούς και τους παραβάτες του νόμου, 42 και θα τους ρίξουν στο πύρινο καμίνι (στην Κόλαση). Εκεί θα κλαίνε και θα τρίζουν τα δόντια. 43 Τότε οι ευσεβείς θα ακτινοβολούν όπως ο ήλιος στη βασιλεία του (ουράνιου) πατέρα τους. Όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει».

Από την ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, σε μετάφραση του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, Ε’ Έκδοσις, Αθήνα 2009, Εκδόσεις Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητας <<Ο ΣΤΑΥΡΟΣ>>.

Την συνιστούμε σε όλους τους αναγνώστες μας, να την προμηθευτούν και να την μελετούν κάθε μέρα. Περισσότερα δείτε ΕΔΩ
Ο τίτλος για τους στίχους 36-43 είναι του μακαριστού Ιεραποστόλου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: