ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την ταπεινοφροσύνη της Παναγίας

Για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παραθέτουμε μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα,  από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ιεραπόστολου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου «Οι αρετές της Παναγίας», για την ταπεινοφροσύνη της Παναγίας.

 Για την ταπεινοφροσύνη της Παναγίας

ΝΙΣ ωραίος 17-12-1989 με περιγρΠρώτη αρετή, η ταπεινοφροσύνη. Είναι η βασικότερη αρετή. Είναι το έδαφος στο οποίο φυτρώνουν και ευδοκιμούν όλες οι αρετές, τα μυρίπνοα άνθη θα μπορούσαμε να πούμε. Η Παναγία ήταν κατ΄ εξοχήν ταπεινόφρων. Όπως ήταν ταπεινή κοινωνικώς, έτσι ήταν και ταπεινή ηθικώς, πνευματικώς.

Πού φαίνεται η ταπεινοφροσύνη της Παναγίας;
Για τους ύμνους του Ευαγγελισμού της ΘεοτόκουΑξιώθηκε αγγελοφανείας. Αξιώθηκε δηλαδή άγγελος πρωτοάστατης, άγγελος τα πρώτα φέρων μεταξύ των αγγέλων του Θεού, ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Αξιώθηκε να ακούσει φωνή από τον Αρχάγγελο. Άκουσε από τον Αρχάγγελο εγκώμιο για το πρόσωπό της, το μεγαλύτερο εγκώμιο που έχει ακούσει ποτέ άνθρωπος. Εγκώμιο όχι του Αρχαγγέλου αλλά του Ιδίου του Θεού, του Οποίου μετεβίβαζε τα λόγια ο Αρχάγγελος.
«Κεχαριτωμένη», την ονόμασε ο Αρχάγγελος. «Ευλογημένη εν γυναιξί» την ονόμασε επίσης. Τούτο είναι το μεγαλύτερο, επαναλαμβάνω, εγκώμιο που άκουσε ποτέ άνθρωπος.
Άκουσε επίσης ότι θα γεννήσει Υιόν Υψίστου, όχι κοινό άνθρωπο.
Άκουσε ότι θα γεννήσει Βασιλέα που δεν θα βασιλεύσει μερικά έτη ή μερικές δεκαετίας, αλλά θα βασιλεύει εις τους αιώνας και της βασιλείας Του δεν θα υπάρχει τέλος.
gebornΚατα την Γέννηση του Χριστού συνέβησαν και ένδοξα πράγματα, όχι μόνο ταπεινά. Στρατιά ουρανίων αγγέλων πάνω από τη Βηθλεέμ εξέσπασε σε ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΙΣ!δοξολογία. Ένα άστρο φώτισε τον τόπο όπου ήταν ο Χριστός. Επιστήμονες και σοφοί και ισχυροί άνδρες από την Ανατολή, βασιλείς, ήλθαν και προσεκύνησαν το Βρέφος, το Παιδάκι της Παναγίας και του έδωκαν δώρα.

Δώδεκα χρονών στο Ναό, η Παναγία είδε ότι το Παιδί της κατέπληξε τους σοφούς του Ισραήλ με τη σοφία Του, με τις ερωτήσεις και με τις αποκρίσεις Του.

ο ΧΡΙΣΤΟΣ διδάσκωνΚαι όταν ο Χριστός βγήκε στο δημόσιο βίο, η Παναγία είδε ότι ήταν ο μεγαλύτερος διδάσκαλος των αιώνων, ο Μοναδικός Διδάσκαλος, ο Ραββί.
Η Παναγία είδε επίσης ότι από τα χείλη του Υιού της εκρέμετο ο λαός.
Η Παναγία είδε ότι ο Υιός της έκανε καταπληκτικά σημεία, θαύματα, που δεν έκανε ποτέ κανείς σ΄αυτό τον βαθμό δια μέσου των αιώνων.
Η Παναγία να ενθουσιάζονται τα πλήθη και να υψώνουν τον Υιό της μέχρι των άστρων του ουρανού.
Υπερηφανεύθηκε για όλα αυτά; Είπε «Εγώ είμαι αγία και Παναγία»; Είπε «Εγώ είμαι και άλλοι δεν είναι»; Όχι!
Την ώρα του Ευαγγελισμού, όταν άκουσε το εγκώμιο από το στόμα του Αγγέλου «Κεχαριτωμένη», «ευλογημένη εν γυναιξί», «διεταράχθη επί τω λόγω τούτω». Δεν σκίρτησε από χαρά αλλά ταράχθηκε. Γιατί ταράχθηκε; «Και διελογίζετο» και εσκέπτετο Eygag«ποταπώς ειη ο ασπασμός ούτος;». Τί σημαίνει αυτός ο χαιρετισμός; Τί σημαίνει αυτός ο επαινετικός λόγος; Πού αποβλέπει; Ετάραχθη η Παναγία, διότι εσκέφθη ότι δεν είναι άξια για μια τόσο μεγάλη τιμή, να αξιωθεί εμφανίσεως Αγγέλου και ν’ ακούσει εγκώμια από το στόμα του Αγγέλου.
Και όταν ο Άγγελος την καθησύχασε και είπε ποιός είναι ο σκοπός της εμφανίσεως του και ποιός είναι ο προορισμός της Παρθένου, εκείνη έσκυψε ταπεινά την κεφαλή της και είπε «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατα το ρήμα σου». «Να, εγώ δεν είμαι παρά μία ταπεινή δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το Θέλημα του Θεού, σύμφωνα με το λόγο σου».

 Την ομιλία θα την βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

 Δείτε και Ο ευαγγελισμός της παρθένου Μαρίας (Λουκ. α΄ 26-38), πατώντας ΕΔΩ
Ο Ιησούς είναι ο Υιός του Υψίστου είπε στην Παναγία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, παρουσίαση σαν βίντεο, πατώντας ΕΔΩ
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η αρχή της σωτηρίας μας, πατώντας ΕΔΩ
Η Παναγία, το αγνότερο και αγιώτερο πρόσωπο απο τους ανθρώπους, πατώντας ΕΔΩ
Η Παναγία η ενδοξότερη και ευτυχέστερη γυναίκα, πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: