ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Να νηστεύει η γλώσσα από εγωιστικούς λόγους και περιαυτολογία

Επειδή βρισκόμαστε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή που είναι περίοδος και νηστείας, παραθέτουμε πολύ μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα για την νηστεία των εγωιστικών λόγων και της περιαυτολογίας, από την παλαιά ομιλία του μακαριστού Ιεραποστόλου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα «Αληθής νηστεία».

Να νηστεύει η γλώσσα από εγωιστικούς λόγους και περιαυτολογία

ονομα ΝΙΣωτ 2 π

Να νηστεύει η γλώσσα από εγωιστικούς και υπερηφάνους και αλαζονικούς λόγους, από περιαυτολογία. Το να λες λόγια εγωιστικά, επαινετικά και εγκωμιαστικά για τον εαυτό σου, αυτά είναι λόγια που ο Θεός αποδοκιμάζει. Γιατί να λες εγκώμια για τον εαυτό σου; Γιατί να επαινείς και να εγκωμιάζεις υπαρκτές ή ανύπαρκτες αρετές, ανύπαρκτα ή υπαρκτά κατορθώματα; Αν είναι φαρισαιοςυπαρκτές οι αρετές και υπαρκτά τα κατορθώματα σου δεν τα ξέρει ο Θεός; Γιατί εγκωμιάζεις τον εαυτό σου; Δείχνεις ότι είσαι ένα υπερήφανο όν και σε καταδικάζει ο Θεός.

Γιατί καταδικάστηκε ο Φαρισαίος της παραβολής; Είχε πολλές και σπουδαίες αρετές ο Φαρισαίος της παραβολής. Καταδικάστηκε διότι έπλεξε ο ίδιος εγκώμιον του εαυτού του. Η Παλαιά Διαθήκη λέει «εγκωμιαζέτω σε ο πέλας και μη το σον στόμα», να αφήσεις να σε εγκωμιάζουν άλλοι και όχι να εγκωμιάζεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Ο Φαρισαίος καταδικάστηκε διότι περιαυτολογούσε.

Και οι αρχαίοι προγονοί μας γι΄ αυτούς που λένε μεγάλα λόγια δεν είχαν καθόλου καλή ιδέα. Σε μια τραγωδία διαβάζουμε «Ζεύς μεγάλης γλώττης κόμπους υπερεχθαίρει», ο Ζεύς λέγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας μισεί, μισεί με το παραπάνω τα μεγάλα λόγια, τις κομπορρημοσύνες και τιμωρεί παραδειγματικώς τους κομπορρήμονες.

 Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου

Δείτε και Να νηστεύουν τα μάτια, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: