ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Απάντηση για τον Ψαλμό κατά του Ιούδα. Ο Θεός είναι αγάπη αλλά και δικαιοσύνη

Για την χθεσινή Μ. Παρασκευή, παρουσιάζουμε ένα απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την εκπομπή του αείμνηστου Γεωργίου Ζερβού με καλεσμένο τον μακαριστό Ιεραπόστολο Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο που έγινε για τα Πάθη του Χριστού και την Υμνογραφία του Επιταφίου Θρήνου, που έγινε τη Μ. Παρασκευή, 13-4-2012. Το απόσπασμα είναι διάλογος του αείμνηστου θαρραλέου και πιστού δημοσιογράφου και Διευθυντή της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» Γεωργίου Ζερβου με τόν μακαριστό Ιεραπόστολο Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο. Όταν λέει ο μακαριστός Ομολογητής Θεολόγος «τότε είναι άξιον και δίκαιον να τιμωρείται» εννοεί από τον Θεό να τιμωρείται όπως φαίνεται πιο κάτω που αναφέρει τον στίχο της Αγίας Γραφής που η Εκκλησία διαβάζει στους Ναούς τα απογεύματα των πρώτων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας “Πρόσθες αυτοίς κακά Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοις ενδόξοις της γης”, ο στίχος απευθύνεται στον Κύριο.

Απάντηση για τον Ψαλμό κατά του Ιούδα. Ο Θεός είναι αγάπη αλλά και δικαιοσύνη

rantw gaΓεώργιος Ζερβός: Η Εκκλησία την Μεγάλη Παρασκευή έχει έναν Ψαλμό, -δεν θα πούμε ποιόν Ψαλμό διότι μπορεί να τον χρησιμοποιήσουν κάποιοι για κακό σε όσους εχθρεύονται-, διαβάζει μία ευχή η οποία είναι για τον Ιούδα και του λέει «Να σου διαλυθεί το σπίτι, να σου διαλυθεί η γυναίκα να μην μείνει τίποτα όρθιο». Και είναι… Εγώ όσες φορές την έχω διαβάσει παραξενεύομαι, είναι Ψαλμός βέβαια αυτός. Γιατί υπάρχει αυτή η ευχή, αφού η Εκκλησία είναι συγχωρητική;

nik sot3Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Να απαντήσω. Ο Θεός είναι αγάπη και ως αγάπη συγχωρεί. Την ώρα που Τον σταυρώνουν έλεγε «Πάτερ άφες αυτοίς…», εύρισκε και δικαιολογητικό, λοιπόν για να τους συγχωρήσει ο Θεός, ελαφρυντικό, την άγνοια τους, «ου γαρ οίδασι τί ποιούσι». Αλλά δεν είναι μόνο αγάπη, είναι και δικαιοσύνη. Αν κανείς περιφρονήσει τόσο μεγάλη αγάπη που έδειξε ο Κύριος, τότε είναι άξιον και δίκαιον να τιμωρείται. Γι΄ αυτό λέγει η Γραφή αυτά που είπατε, η Παλαιά Διαθήκη και τα λέει και η Καινή Διαθήκη. Και δεκα παρθένες πγενικώς για τους μεγάλους και τρανούς, τους άρχοντες, οι οποίοι καταφρονούν τον Θεό, τί λέγει; “Πρόσθες αυτοίς κακά Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοις ενδόξοις της γης”.

Γεώργιος Ζερβός: Μάλιστα και γι΄ αυτό…

Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Είναι αγάπη αλλά είναι και δικαιοσύνη. Εάν κάνουμε κατάχρηση της αγάπης και καταφρόνηση της αγάπης, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, πέφτει σαν καταπέλτης! Να κάνουμε μια φορά εκπομπή να δείξουμε ότι ο Θεός είναι και τιμωρός, γιατί λένε ότι “Μόνο αγάπη, μόνο αγάπη”. Και “Όλοι θα πάνε Παράδεισο”. Λάθος! Ο Θεός είναι και τιμωρός.

Όλη την εκπομπή θα την δείτε ΕΔΩ

Η εικόνα στο τέλος είναι από την παραβολή των 10 παρθένων που δείχνει οι 5 μωρές παρθένες λόγω ραθυμίας να μένουν έξω από τον Παράδεισο.  Η Εκκλησία παρουσιάζει την παραβολή αυτή με έμφαση την Μεγάλη Τρίτη.

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: