ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

«Να έχετε εμπιστοσύνη και πεποίθηση στο Όνομα του Ιησού Χριστού», όχι σε ανθρώπους

Επειδή πρόσφατα είχαμε την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα με την δικαιολογία της βοήθειας που θα ερχόταν με την δημοσιότητα της επίσκεψης του, παρουσιάζουμε  μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ομιλία του μακαριστού Ομολογητού Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα «Η αμαρτία πρός θάνατον (Α΄ Ιωάν. ε΄ 13-21) (1-4-2001),όπου αναφέρεται σύντομα και στην επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα που θα γινόταν τότε έπειτα από λίγο (Μάιο). Στο απόσπασμα αναλύει τον στίχο 13 «Ταῦτα ἔγραψα ὑμῖν τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, ἵνα εἰδῆτε ὅτι ζωὴν αἰώνιον ἔχετε, καὶ ἵνα πιστεύητε εἰς τὸ ὄνομα τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ». Το «που πιστεύετε» που έχουμε βάλει εντός παρενθέσεως είναι προσθήκη του ιστολογίου μας για να γίνει κατανοητή η φράση μου μακαριστού Ομολογητού Θεολόγου.

«Να έχετε εμπιστοσύνη και πεποίθηση στο Όνομα του Ιησού Χριστού», όχι σε ανθρώπους

ΝΙΣ 1996 ωρ π«Σας τα ἐγραψα για να έχετε ακλόνητη βεβαιότητα για την αιώνια ζωή» «και ίνα πιστεύητε στο όνομα του Υιού Αυτού». Το «πιστεύω» δεν έχει την σημασία που έχει ολίγον προηγούμενως όταν λέγει «έγραψα σ΄ εσάς που πιστεύετε». (Που πιστεύετε) για να πιστεύετε; Όχι. Το «πιστεύω» στην β΄ περίπτωση σημαίνει στηρίζομαι, στηρίζομαι με πεποίθηση. «Τα έγραψα ΧΡι ΙΗαυτά σ΄ εσάς για να πιστεύετε στο Όνομα του Ιησού Χριστού και να στηρίζεστε εκεί, να έχετε εμπιστοσύνη, να έχετε πεποίθηση ότι όντως σας δίνει την αιώνια ζωή και άλλα πράγματα που είναι προς το συμφέρον σας και κατά το Θέλημα του Θεού».

Δεν λέει δηλαδή να στηριζόμαστε σε ανθρώπους.

Τώρα, λέει, δεχόμαστε τον Πάπα για να έχουμε την εύνοια των Ευρωπαίων. Λάθος! Σύμφωνα με το πνεύμα της Γραφής, Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, επικατάρατος όποιος στηρίζει την πεποίθηση του σε ανθρώπους και μάλιστα απίστους και αιρετικούς. Δεν είδαμε καλό από τους Ευρωπαίους. Και όταν έπειτα από κάποιαν συγκυρία εκεί στο Ναυρίνο, οι στόλοι των Ευρωπαίων πολέμησαν και αυτό απέβη προς ωφέλεια του Ελληνικού Έθνους μετανόησαν οι Ευρωπαίοι. Και οι Παπικοί ξέρετε τί είπαν; «Ήταν ατύχημα» λέει «που έγινε πόλεμος, εκεί ναυμαχία στο Ναυρίνο και συνετέλεσε στην ελευθερία των Ελλήνων. Το Τουρκικό κράτος τότε μόνον πρέπει» λέει «να πέσει, εαν πρόκειται στην Ανατολή να ιδρυθεί, καθολικό, παπικό κράτος».

Την ομιλία θα την βρείτε με τον αριθμό 182 στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ»,
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: