ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη τιμωρίας από τον Θεό, του γογγυσμού κατά του Κυρίου και της απιστίας

Παρουσιάζουμε μικρό απόσπασμα από την ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ομολογητού Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου «Η αίρεσι του Νικολαϊτισμού (Α’) (Ιουδ.1-11)» (28-2-1999),  όπου ερμηνεύει απόσπασμα της Καθολικής επιστολής του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Αδελφοθέου που αντιμετωπίζει την αίρεση του Νικολαϊτισμού. Ο Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος, ο καλός Απόστολος Ιούδας, στην σύντομη Καθολική Επιστολή του, στον στίχο 5, παρουσιάζει ένα παράδειγμα φρικτής τιμωρίας από την Παλαιά Διαθήκη. Το απόσπασμα είναι συνέχεια του αποσπάσματος που παρουσιάσαμε πρίν από λίγες εβδομάδες (δείτε ΕΔΩ). Τονίζουμε ότι η Καθολική Επιστολή του Αγίου Αποστόλου Ιούδα που αναφέρει το παράδειγμα αυτό, ανήκει στην Καινή Διαθήκη.

Παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη τιμωρίας από τον Θεό, του γογγυσμού και της απιστίας

apIoudas

«Ὑπομνῆσαι δὲ ὑμᾶς βούλομαι, εἰδότας ὑμᾶς ἅπαξ τοῦτο, ὅτι ὁ Κύριος λαὸν ἐκ τῆς Αἰγύπτου σώσας, τὸ δεύτερον τοὺς μὴ πιστεύσαντας ἀπώλεσεν».

Ένα παράδειγμα ο Ισραηλιτικός λαός. Ο Θεός πήρε τον Ισραηλιτικό λαό μέσα από την Αίγυπτο που δούλευε ως σκλάβος και με θαυμαστά σημεία τον οδηγούσε προς την Γή της επαγγελίας. Αλλ΄ ενώ την 1η φορά έσωσε τον λαό βγάζοντάς τον μέσα από την χώρα της δουλείας, την 2η φορά στην έρημο δηλαδή, καθώς πορευόταν ο λαός προς την Γή της επαγγελίας, αυτούς που έδειξαν απιστία τους αφάνισε.

κρεασ σμ2Έδειξαν απιστία διότι γόγγυζαν συνεχώς εναντίον του Θεού και του Μωϋσή. Τί έλεγαν στον Μωϋσή; «Μας έβγαλες από την Αίγυπτο που τρώγαμε τα ωραία μας κρεμμύδια, τα ωραία μας σκόρδα, τα ωραία πεπόνια και μας έφερες εδώ στην έρημο να πεθάνουμε από την πείνα και την δίψα». Και ζητούσαν κρέατα και δεν τους άρεσε το μάννα, «μπουχτήσαμε» έλεγαν και λοιπά. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ μικροΕξεδήλωναν έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό και απιστία και τιμωρήθηκαν. Και η τιμωρία ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Από όλο τον λαό που βγήκε από την Αίγυπτο, 2 μόνον μπήκαν στη Γή της επαγγελίας, ο Ιησούς του Ναϋή και ο Χάλεμ, όλοι οι άλλοι «κατεστρώθησαν εν τη ερήμω», άφησαν τα «κώλα» στην έρημο, πέθαναν στην έρημο. Οι άλλοι που μπήκαν στη Γή της επαγγελίας, εκτός από τους 2, είναι αυτοί που γεννήθηκαν καθ΄ οδόν και μεγάλωσαν. Δύο μόνον μπήκαν στη Γή της επαγγελίας, απ΄ αυτούς που ξεκίνησαν από την Αίγυπτο. Διότι έδειξαν απιστία.

Την ομιλία θα την βρείτε στο Ορθόδοξο βιβλιοπωλείο Ο ΣΤΑΥΡΟΣ,
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και «Πρόσθες ημίν πίστιν» (Λουκ. ιζ΄ 5-6), πατώντας ΕΔΩ
Όσοι μετανοούν ανακουφίζονται απο τον καύσωνα της αμαρτίας και δροσίζονται, πατώντας ΕΔΩ

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: