ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Η ομιλία του π. Παύλου Ντανά στη Θεία Λειτουργία του 3ετούς ι. Μνημόσυνου για τον μακαριστό Ομολογητή Θεολόγο ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ

Για την συμπλήρωση 5 χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, που έγινε πριν περίπου 1 εβδομάδα, παρουσιάζουμε απομαγνητοφωνημένη την πολύ αξιοσήμαντη ομιλία του π. Παύλου Ντανά στην Θεία Λειτουργία όπου τελέστηκε το 3ετές μνημόσυνο του Ομολογητή Θεολόγου, πριν περίπου 2 χρόνια, στις 27-8-2017. Η Θ. Λειτουργία έγινε στη Μονή όπου αναπαύεται το ευλογημένο σώμα του γνησιότερου τέκνου του π. Αυγουστίνου. Θυμίζουμε ότι την ομιλία την παρουσιάσαμε από το ιστολόγιο μας πριν 1 χρόνο σε βίντεο.

Η ομιλία του π. Παύλου Ντανά στη Θεία Λειτουργία του 3ετούς ι. Μνημόσυνου για τον μακαριστό Ομολογητή Θεολόγο ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ

p.PaulosN«Γνωρίζω το Ευαγγέλιον ο ευαγγελισάμην, δι’ ο παρελάβομεν, εν ω και εστήκατε, δι΄ ού και σώζεσθε».

ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣΟ Απόστολος Παύλος ως γνήσιος πνευματικός πατέρας κάνει μια αναφορά στο έργο της θείας Οικονομίας και μένει θα μπορούσαμε να πούμε κυρίως και κατ΄ εξοχήν σε 3 σημεία της διδασκαλίας του, που αποτελούν θα μπορούσαμε να πούμε και όλο το κέντρο των αποστολικών περικοπών.

Χριστουγεννιάτικες ευχές  της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ» και του περιοδικού «Ο Σταυρός»Ομιλεί δηλαδή για τη σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, για το μεγάλο γεγονός της Ενανθρωπήσεως, γιατί η αρχή της σωτηρίας είναι η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, το Γεγονός ότι ο Κύριος μας ήλθε και έγινε άνθρωπος, έζησε ως άνθρωπος μέσα στον κόσμο, χωρίς βεβαίως την αμαρτία, έφερε ψυχή ανθρώπινη και σώμα, αλλά «μη έχων σπίλον ή ρυτίδα» όπως λέει ο Απόστολος Παύλος

ΣΤΑΥΡΩΣΗΚαι βεβαίως ομιλεί και για τη Σταύρωση του Χριστού και πολλές φορές ομιλεί και λέγει ότι η Σταύρωση δείχνει την μεγάλη αγάπη και φιλανθρωπία του Θεού μας στον κόσμο. «Εμοί κόσμω εσταύρωται καγώ τω κόσμω» λέει. Εφ΄ όσον ο Κύριος μου σταυρώθηκε και εγώ πλεόν έχω σταυρωθεί. Οπότε λοιπόν βλέπουμε η Σταύρωση αποτελεί για όλους εμάς το πόσο ακριβώς ο Κύριος μας ήλθε και ταπεινώθηκε και έλαβε δούλου μορφήν προκειμένου να μας αναβιβάσει εις ύψος.

AnastΈτσι και η Ανάσταση αποτελεί την κορυφαία, θα μπορούσαμε να πούμε, πίστη μας, γιατί η Ανάσταση είναι εκείνη η οποία αποδεικνύει περίτρανα το μεγάλο γεγονός ότι ο Κύριος μας είναι Θεός αληθινός. Και λέει ξεκάθαρα «Ει Χριστός ουκ εγήγερται ματαία η πίστις ημών», «εάν ο Χριστός δεν αναστήθηκε είναι μάταιη η πίστη μας, είναι κενό, είναι άδειο, είναι κούφιο το κήρυγμα, δεν έχει καμία απολύτως αξία.

The Resurrection of the Christ_an Orthodox icon ΠΆλλωστε εδώ αγαπητοί, συντρίβονται όλες οι άλλες, οι δαιμονικές θρησκείες, με το Γεγονός δηλαδή ο Χριστός μας αποδεικνύει ότι είναι ο Αναστάς Κύριος, είναι ο Θεός ο Αληθινός, Εκείνος ο Οποίος συνέτριψε «τον το κράτος έχοντα την εξουσίαν τουτέστιν» δηλαδή «τον διάβολον» όπως λέει ο Απόστολος Παύλος.

Οπότε θα πρέπει και εμείς να χαιρόμαστε με χαράν μεγάλην. Γι΄ αυτό και λέγει στους Κορινθίους, ότι θα πρέπει να μη λησμονείτε το Ευαγγέλιο το οποίο σας παρέδωσα, τα κηρύγματα τα οποία σας έκανα ερχόμενος στην Κόρινθο, γιατί πολλές φορές τα χάνατε και έτσι ολιγοπιστούσατε γύρω από το θέμα της Αναστάσεως του Χριστού και της αναστάσεως των νεκρών.

Έτσι τους λέει ότι «σας κήρυξα το Ευαγγέλιο».

Απόσπασμα απο την ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ μικροΚαι το Ευαγγέλιο είναι μήνυμα χαράς, μήνυμα ελπίδος, είναι μήνυμα σωτηρίας, είναι μήνυμα το οποίο φέρνει την αιώνια ζωή. Δεν είναι λόγος κενός, το Ευαγγέλιο δεν είναι κάποια επινόηση ανθρώπινη, δεν βγήκε από κάποιο σπουδαστήριο, αλλά είναι αποκάλυψη Θεού, αποκαλύπτει ο Θεός τον Ίδιο τον Εαυτό Του, αλλά και την αγάπη που έχει προς τον άνθρωπο προκειμένου να γίνει ένοικος του Παραδείσου και συμμέτοχος της αιωνίου δόξης, να γίνει ο άνθρωπος τέκνο φωτόμορφο της Εκκλησίας.

επιστορη ασωτουπΤο Ευαγγέλιο είναι εκείνο το οποίο οδηγεί τον άνθρωπο στην αληθινή μετάνοια.

Αλήθεια, πόσοι άνθρωποι δεν πίστευσαν στο Ευαγγέλιο; Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι, πράγματι γνωρίζοντας τον λόγο του Θεού, οδηγήθηκαν στην αληθινή μετάνοια, στη συναίσθηση της αμαρτίας, στην συντριβή του εγωισμού, στην συντριβή του αμαρτωλού κατεστημένου του εαυτού τους.

i.AygousΝα σκεφθούμε λιγάκι τον ιερό Αυγουστίνο ο οποίος περιφρονώντας την Αγία Γραφή -την είχε πετάξει σε μια άκρυ στον κήπο του- και καθώς κοιμόταν άκουσε μια φωνή που του έλεγε: «Πάρε και διάβασε». Πετάχθηκε και είδε αμέσως την Καινή Διαθήκη, και διάβασε. Και ήταν ανοιχτή η Καινή Διαθήκη στα λόγια του Αποστόλου Παύλου «εξαγοραζόμενοι τον καιρό ότι αι ημέραι πονηραί εισί» και «ώρα ημάς εξεγερθήναι εκ του βαρέως ύπνου της αμαρτίας».

Και έτσι ο ιερός Αυγουστίνο και με τα δάκρυα της μητέρας του, αλλά και με το λόγο του Θεού, έγινε ένας Πατέρας της Εκκλησίας μας διαπρύσιος και ιερός.

καθρέπτης μικρΤο ιερό Ευαγγέλιο μας δίνει τη δυνατότητα να καθρεπτίσουμε τον εαυτό μας, γιατί είναι αλήθεια ότι γνωρίζοντας τον λόγο του Θεού γνωρίζουμε τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας, τα σφάλματά μας, αναγνωρίζουμε και ποιός είναι ο σκοπός της ζωής μας. Γιατί κυρίως και κατ΄ εξοχήν ο σκοπός του σύγχρονου ανθρώπου είναι η ευζωία, η ευδαιμονία, αλλά και η υποδούλωση στα διάφορα πάθη. Έτσι ο άνθρωπος αχρειώνεται ψυχικά και σωματικά, τυφλώνεται ο νους του, θολώνεται η καρδιά του και δεν μπορούν μετά να λειτουργήσουν τα πνευματικά χαρίσματα μέσα του.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ μικροΟ λόγος του Θεού λοιπόν, το ιερό Ευαγγέλιο, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιοί είμαστε, πόσο μας αγαπάει ο Θεός και ότι προσδοκά να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε σ΄ Αυτόν, Το αποστολικό ανάγνωσμα του Ψυχοσάββατου, σε μετάφραση απο τον κ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο χαρίζοντας όλα τα ουράνια και αιώνια αγαθά Του, την αληθινή μακαριότητα, την ήρεμη συνείδηση αλλά ταυτόχρονα την άληκτη και ανείπωτη ευδαιμονία και κοινωνία με τον Θεό, την Παναγία μας και τους αγίους στη Βασιλεία Του.

Ταυτόχρονα, ο λόγος του Θεού, το ιερό Ευαγγέλιο μας δείχνει ακριβώς πώς ο άνθρωπος μπορεί να ταπεινωθεί, πώς μπορεί να συντρίψει τον εγωισμό του και την υπερηφάνεια του, αφού η υπερηφάνεια είναι η πηγή όλων των αμαρτημάτων και exomologis iτων παθών, και βλέποντας ότι ένας Θεός αληθινός ταπεινώνεται και λαμβάνει δούλου μορφήν, οφείλει και ο κάθε άνθρωπος να ταπεινωθεί ενώπιον του Θεού, να συναισθανθεί το πόσο αδύναμος είναι, το πόσο οφείλει πράγματι να συντρίψει τον εαυτό του για να έλθει η Χάρη του Θεού, αφού «ταπεινοίς δίδωσιν χάριν» μας λέει ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος.

Να λοιπόν, ποιό είναι το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, αγαπητοί! Νά τί σημαίνει Ευαγγέλιο! Και να και εμείς πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το δώρο του Θεού που λέγεται Ευαγγέλιο, Εκκλησία, σωτηρία, αιώνιος ζωή.

SO2006Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός, γιατί δεν υπάρχει τύχη για τον Χριστιανό, όπου σήμερα με αυτή την αποστολική περικοπή κάνουμε το μνημόσυνο του πολυσεβάστου μας Θεολόγου και ιεροκήρυκος και συγγραφέως Νικολάου Σωτηροπούλου.

Τιμούμε με το ιερό μνημόσυνο την αγάπη του για το Ευαγγέλιο, την πιστότητά του σε αυτό. Τον τιμούμε γιατί κήρυξε αδάπανα το Ευαγγέλιο στη ζωή του, χωρίς να κρατήσει, να το πω έτσι, κάτι για τον εαυτό του. Όλα τα θυσίασε για τον Χριστό και την Εκκλησία.

ΝΙΣ ΠΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΓνώριζε το Ευαγγέλιο όπως μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, απ΄ έξω. Μπορούσε πράγματι να αντιμετωπίσει αιρετικούς. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των αιρετικών και όλοι άλλωστε αναγνώριζαν ότι οι αιρετικοί μόνον τον αείμνηστο Νικόλαο Σωτηρόπουλο φοβόνταν, γιατί ήταν ο μόνος ο οποίος είχε επιχειρήματα, γνώριζε την Αγία Γραφή, είχε λιπαρή γνώση αυτής, αλλά ταυτόχρονα την βίωνε στη ζωή του.

Και μπορεί βεβαίως να ήταν πολλές φορές οξύς, αλλ’ όμως η οξύτητά του αυτή εκπορευόταν από την αγάπη προς τον Θεό, από τον ζήλο για την εφαρμογή του αγίου Ευαγγελίου και από την ραθυμία και την νωθρότητα την οποία επιδεικνύουμε και εμείς οι κληρικοί, αλλά και οι σύγχρονοι χριστιανοί.

Για την ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου για τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσο Γι΄ αυτό ας τον παρακαλέσουμε να πρεσβεύει για τη σωτηρία όλων μας, να αγαπήσουμε και εμείς το ιερό Ευαγγέλιο, να εντρυφούμε σε αυτό, να προσπαθούμε καθημερινά να παίρνουμε τα ουράνια μηνύματα, κυρίως δε και κατ΄ εξοχήν να τον εφαρμόζουμε στη ζωή μας τον λόγο του Θεού, για να μπορέσουμε έτσι ώστε να καρποφορήσουμε σε αρετές, να καρποφορήσουμε σε αγαθές πράξεις, να πολεμήσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες, για να γίνουμε ένοικοι του Παραδείσου. Αμήν.

Ολόκληρη την ομιλία σε βίντεο θα την δείτε πατώντας ΕΔΩ

ΝΙΣ BS περΔείτε και «Τώρα απολαμβάνεις δόξα ουράνια», πατώντας ΕΔΩ
Ήρωας της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας, το γνησιότερο τέκνο του π. Αυγουστίνου, πατώντας ΕΔΩ
Εις μνημόσυνον του αειμνήστου Ορθοδόξου Θεολόγου Νικολάου Σωτηροπούλου, πατώντας ΕΔΩ
Σίγησε η ιεραποστολική γλώσσα και η γραφίδα του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου, πατώντας ΕΔΩ
astrΓιατί μίλησε και βρόντηξε ο Ουρανός, πατώντας ΕΔΩ
Για τον ουράνιο κόσμο που πηγαίνουν αυτοί που σώζονται, πατώντας ΕΔΩ
Για την συμπλήρωση 9 χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού π. Αυγουστίνου και 5 χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, πατώντας ΕΔΩ
ΝΙΚ ΜΕ Π. ΑΥΓΔύο λόγια για την συμπλήρωση 8 χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού π. Αυγουστίνου και 4 χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, πατώντας ΕΔΩ
Δύο σύγχρονοι ακαθαίρετοι πύργοι της Ορθοδοξίας, πατώντας ΕΔΩ
Ξεχωριστή η φετεινή ημέρα της κοίμησης του μακαριστού Ιεραποστόλου π. Αυγουστίνου και του γνησιότερου τέκνου του, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: