ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Ο άγιος Ιωάννης ο Μαθητής της αγάπης

Επειδή πριν 11 ημέρες, στις  8 Μαΐου η Εκκλησία εόρτασε τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο παρουσιάζουμε απομαγνητοφωνημένο μικρό απόσπασμα από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου με θέμα «Ο πολύτιτλος άγιος» (9-5-1993).

Ο άγιος Ιωάννης ο Μαθητής της αγάπης

ΝΙΣ βημα 3πΟ Ιωάννης ήταν ο ηγαπημένος μαθητής, αλλά και ο μαθητής της αγάπης.

Τί σημαίνει ο μαθητής της αγάπης;

Όλοι οι απόστολοι εδίδαξαν και εξήραν την αρετή της αγάπης, υπεράνω όλων των αρετών, γιατί η αγάπη είναι η συνισταμένη όλων των αρετών. Είναι ο σύνδεσμος της τελειότητος, είναι η αρετή που μας δένει με την τελειότητα. Αν έχεις όλες τις αρετές και δεν έχεις αγάπη, δεν έχεις τίποτε, δεν ομοιάζεις με τον Θεό και τον Χριστό, τον Σαρκωμένο Θεό, δεν είσαι Χριστιανός.

Αλλ’ απ΄ όλους τους αποστόλους, εκείνος που εξήρε περισσότερο την αγάπη είναι ο Ιωάννης. Μέσα στο Ευαγγέλιο του, περιέχεται ο πασίγνωστος λόγος του Χριστού «αγαπάτε αλλήλους». Και άπιστοι και άθεοι, που δεν θέλουν να παραδεχθούν τον Χριστιανισμό, αποκαλύπτονται όμως μπροστά στο μεγαλείο αυτού του λόγου, που γράφτηκε μέσα στο Ευαγγέλιο του Ιωάννου, «αγαπάτε αλλήλους». «Ταύτα εντέλλομαι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους». «Καινήν εντολήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους, καθώς εγώ ηγάπησα υμάς». «Σας δίνω καινούργια εντολή, ν΄ αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως εγώ σας αγάπησα. Εγώ σας αγάπησα ανιδιοτελώς, αγνώς, μέχρι θυσίας και αυτοθυσίας. Έτσι να αγαπάτε και εσείς».

Μέσα στην Α΄ Καθολική επιστολή περιέχεται ο συγκινητικότερος λόγος για τον Θεό εν σχέσει με την κορυφαία αρετή της αγάπης. «Ο Θεός αγάπη εστίν».

Αδελφοί μου, ποιός ηθικολόγος, ποιός φιλόσοφος, ποιός ιδρυτής και μύστης θρησκείας, είπε ποτέ ένα τόσο μεγάλο λόγο, ένα τόσο όμορφο λόγο, ένα τόσο παρήγορο λόγο; «Ο IXRΘεός αγάπη εστίν»! «Και ο μένων εν τη αγάπη, εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ». Ο Θεός είναι αγάπη. Ο Θεός είναι όλα τα καλά, προπάντων όμως και κατ΄ εξοχήν ο Θεός είναι αγάπη, γεμάτος στοργή για μας τους ανθρώπους. Και όποιος μένει στην αγάπη μένει στον Θεό και ο Θεός μένει μέσα σ΄ αυτόν.

Τον Θεό, λέγει επίσης ο Ιωάννης, δεν τον είδε ποτέ κανείς όπως είναι. Είναι φύσει αδύνατο να δει τον Θεό κανείς, το άπειρο και απόλυτο Πνεύμα. Αλλ΄ όποιος έχει αγάπη, ας μην είδε τον Θεό, επιτυγχάνει πράγμα μεγαλύτερο από το να δει τον Θεό. Ποιό είναι μεγαλύτερο από το να δει τον Θεό; Ότι έχει τον Θεό μέσα του.

ΣΤΑΥΡΩΣΗ«Ημείς αγαπώμεν Αυτόν», λέγει ο Ιωάννης, διότι εκείνος πρώτος ηγάπησε ημάς». Ο Θεός κατάρχεται της αγάπης. Εμείς άγρια θηρία ήμασταν, ο Θεός έδειξε αγάπη, τελεία αγάπη, αγάπη μέχρι Σταυρού και έτσι γνωρίσαμε την αγάπη και συγκινηθήκαμε από την αγάπη και αγαπάμε και εμείς. Πρώτος αγάπησε ο Θεός και δεύτεροι αγαπούμε και εμείς, επειδή από τον Θεό μάθαμε την αγάπη.

«Η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβο». Όποιος έχει τελεία αγάπη προς τον Χριστό, δεν φοβάται τίποτε, αδελφοί μου, όπως δεν φοβόταν ο Ιωάννης, οι άλλοι Απόστολοι, ο Παύλος, οι Πατέρες και Διδάσκαλοι, οι μεγάλοι ασκηταί, οι μάρτυρες και οι μεγαλομάρτυρες της Πίστεως.

Την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Ο Σταυρός»,
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Αναρτήσεις για τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, πατώντας ΕΔΩ
Ο άγιος Ιωάννης ο Απόστολος, πατώντας ΕΔΩ
Παπάδες στον Καναδά εκφράζονταν ασεβέστατα για τους Αγίους Αποστόλους, πατώντας ΕΔΩ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, πατώντας ΕΔΩ
Ο Απόστολος και Προφήτης Ιωάννης και το προφητικό βιβλίο του, πατώντας ΕΔΩ
Ο Μαθητής «όν ηγάπα» ο Ιησούς, είχε την τρυφερώτερη αγάπη προς τον Κύριο του, πατώντας ΕΔΩ
Για την ταπεινοφροσύνη του αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: