ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Ο μακαριστός Ομολογητής Θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος καθοδηγητής καί του μητροπολίτου Γόρτυνος Ιερεμία. Δύο ευχές του προς τον μητροπολίτη Ιερεμία στην νεότητα του

Επειδή πριν 6 ημέρες συμπληρώθηκαν 7 χρόνια και 3 μήνες από την κοίμηση του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, του γνησιότερου τέκνου του π. Αυγουστίνου,παρουσιάζουμε απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από το κήρυγμα του μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμία, στο 40ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Ιεραπόστολου Θεολόγου.

Ο μακαριστός Ομολογητής Θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος καθοδηγητής και του μητροπολίτου Γόρτυνος Ιερεμία. Δύο ευχές του προς τον μητροπολίτη Ιερεμία στην νεότητα του

Tου μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμία

ΝΙΣ BS περΚαι αδελφοί μου Χριστιανοί ήταν και δικός μου καθοδηγητής, όταν τουλάχιστον τα χρόνια τα οποία είμεθα μαζί συνακουσταί των μαθημάτων και διδαγμάτων του π. Αυγουστίνου.

Ενθυμούμαι τώρα έτσι, με συγκίνηση ενθυμούμαι, μιλάμε τώρα για το 1959, πριν από 54 χρόνια.

Λοιπόν, είχα δώσει στο πανεπιστήμιο για τη Θεολόγια -δεν είχαν βγει ακόμη αποτελέσματα- αλλά με εξήτασε το τί έγραψα και ήταν βέβαιος ότι θα πετύχω. Μου έκανε και φροντιστήριο μάλιστα προ των εξετάσεων στα Αρχαία και τα Λατινικά.

Θυμάμαι ήταν ξαπλωμένος στο κρεββάτι και πήγα εγώ -δεν είχαν βγει ακόμη αποτελέσματα. Το θεωρούσα βέβαιο ότι θα πετύχω- και μου λέει «Ανοιξε την Παλαιά Διαθήκη. Βρες το 6ο κεφάλαιο του βιβλίου του Προφήτου Ησαΐου».

Διαβάζω λοιπόν το βιβλίο, το κεφάλαιο «Και εγένετο του ενιαυτού ου απέθανεν Οζίας ο βασιλεύς και είδον τον Κύριον καθήμενον επί θρόνου υψηλού και επηρμένου και επλήσθη ο οίκος της δόξης Αυτού και Σεραφείμ ειστήκεισαν εξ πτέρυγαις τω ενί και εξ πτέρυγαις τω ενί, και ταις μεν δυσί κατεκάλυπταν τα πρόσωπα αυτών».

NSΑυτό λοιπόν την αγάπη στα ιερά κείμενα το οφείλω στον Νικόλαο Σωτηρόπουλο. Την ήξερε απ΄ έξω. Αusνenti, όποιος ξέρει Γερμανικά. Απ΄ έξω τα κείμενα!

Εκεί καλεί ο Θεός τον Προφήτη Ησαΐα και λέει ο Θεός «Ποιόν να στείλω και ποιός ν΄ αποσταλλεί σ΄ αυτόν τον λαό να κηρύξει; Ποιόν να στείλω;».

προφητης ΗσαϊαςπΚαι ο Προφήτη Ησαΐα λεει «Ιδού εγώ ειμί απόστειλόν με».

Το διάβασα στο κείμενο.

Και μου λέει «Σου εύχομαι στην πορεία σου τη θεολογική πορεία να έχεις την προθυμία του Προφήτη Ησαΐου».

Αυτή είναι η 1η ευχή που μου έδωκε κάποιος όταν προτού ακόμα να κάνω τα βήματά μου στην αφιέρωσή μου στον Θεό. «Σου εύχομαι στη ζωή σου να έχεις την προθυμία του Προφήτη Ησαΐου. Και όταν συμβαίνει κάτι για το Ευαγγέλιο να λες «Ιδού εγώ ειμί Θεέ μου. Ιδού εγώ ειμί, απόστειλόν με».

prIeremΜετά μου λέει άνοιξε το 1ο κεφάλαιο του βιβλίου του Προφήτου Ιερεμίου. Και με έβαλε να διαβάσω εκεί και ο Θεός τον αποστέλλει πάλι τον Ιερεμία στο προφητικό του έργο.

Και λέει «Δεν πάω» λέει ο Προφήτης. Πώς το λέει ; «Ιδού νεώτερος ειμί εγώ ουκ επίσταμαι λαλείν», «Είμαι νέος δεν ξέρω να ομιλώ, στείλε άλλον Θεέ μου».

Και μου είπε, λοιπόν 2η ευχή, «Σου εύχομαι στην πνευματική σου πορεία, στην κηρυκτική σου πορεία σου εύχομαι να έχεις την ταπείνωση του Ιερεμίου».

Ποιός παπάς, ποιός δεσπότης, μου τα είπε αυτά; Ποιός δεσπότης, ποιός πατριάρχης μου τα είπε αυτά τα 2;

Ενας θεολόγος -αυτό είναι και το παν σ΄ ένα κληρικό- σου εύχομαι στην πορεία σου να έχεις τη θεολογική πορεία την προθυμία του Προφήτη Ησαΐα και 2ον να έχεις την ταπείνωση του Προφήτου Ιερεμίου.

ΝΙΣ ΠΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΔείτε και «Ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος ήταν Πατέρας της Εκκλησίας», πατώντας ΕΔΩ
Το καλύτερο μνημόσυνο για τον μακαριστό Ομολογητή Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του, πατώντας ΕΔΩ
Ο μακαριστός Ομολογητής Νικόλαος Σωτηρόπουλος ως λαμπρός θεολόγος, πατώντας ΕΔΩ
Φωτογραφία από το 40ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου, πατώντας ΕΔΩ
Ο παραδοσιακός μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ για την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, πατώντας ΕΔΩ
NIKOLAOS-SWTHROPOYLOS_coverΑναρτήσεις του ιστολογίου μας για το αξιοσήμαντο βιβλίο του κ. Χρήστου Λιβανού, για τον μακαριστό Ομολογητή Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο, πατώντας ΕΔΩ
Μιμητής των αποστόλων, πατώντας ΕΔΩ
Οι 3 καθαρές πηγές του κηρύγματος του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου, πατώντας ΕΔΩ
Ο μακαριστός Ομολογητής Θεολόγος ξεχώριζε ιδιαίτερα για τα χαρίσματα του λόγου, της ερμηνείας των Γραφών και του ελέγχου, πατώντας ΕΔΩ
Δελτίο Τύπου για το αξιοσήμαντο βιβλίο του κ. Χρήστου Λιβανού για τον μακαριστό Ομολογητή Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο, το γνησιότερο τέκνο του π. Αυγουστίνου, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: