ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Οι δοκιμασίες είναι για το αιώνιο συμφέρον μας

Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα απο την ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής, της θεραπείας του Παραλύτου, που αναγνώσθηκε στην Κυριακή που πέρασε, στους Ι. Ναούς, που υπάρχει στο εξαίρετο βιβλίο του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου «ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ» τ. Α’.

Οι δοκιμασίες είναι για το αιώνιο συμφέρον μας

 Στίχος 5: «Ην δε τις άνθρωπος εκεί τριάκοντα και οκτώ έτη έχων εν τη ασθενεία αυτού».
Μεταφράζουμε: «Ήταν δε εκεί κάποιος άνθρωπος, που ήταν ασθενής τριάντα και οκτώ έτη».

 Πολλές φορές παραπονούμεθα για μικρές κακοπάθειες, διότι δεν κοιμηθηκαμε μία νύχτα ή είχαμε αδιαθεσία μία ημέρα. Και δεν σκεπτόμεθα, ότι πολλοί συνάνθρωποι μας επι έτη και δεκαετίες ή και σε ολόκληρη τη ζωή τους δοκιμάζονται απο σοβαρές, οδυνηρές και ανίατες ασθένειες και αναπηρίες. Δεν σκεπτόμεθα επίσης, ότι πολλοί υποφέρουν τις φοβερές δοκιμασίες με υπομονή, ενώ εμείς είνε δυνατό και σε μικρές δοκιμασίες να ολιγοψυχούμε, ν’ ανυπομονούμε και να γογγύζωμε. Ο δε γογγυσμός είνε βλασφημία κατά του Θεού, που επιτρέπει τις δοκιμασίες. Δεν σκεπτόμεθα ακόμη, ότι οι δοκιμασίες είναι για τον πνευματικό καταρτισμό μας και για το αιώνιο συμφέρον μας. Λησμονούμε δε τους λόγους της Γραφής, ότι «δια πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» (Πραξ. ιδ’ 22), και ότι «ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς» (Ρωμ. η’ 18). Για να εισέλθωμε στη βασιλεία του Θεού, είναι ανάγκη να περάσωμε από πολλές θλίψεις. Αλλ’ οι θλίψεις της πρόσκαιρης αυτής ζωής δεν είναι τίποτε μπροστά στη δόξα της αιωνιότητος, που επιφυλάσσει ο Θεός σε όσους υπομένουν τις θλίψεις αγογγύστως.


Από σελ. 397-8, του εξαίρετου ερμηνευτικού βιβλίου του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου <<Το Ευαγγέλιο του Ιωάννου>> τόμος Α’, Αθήνα 1996.
Ολόκληρη η ευαγγελική περικοπή για την θεραπεία του παράλυτου, ερμηνεύεται στις σελίδες 393-415.
Για περισσότερα σχετικά με το βιβλίο ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ τ.Α΄ πατήστε ΕΔΩ.
Ο τίτλος «Οι δοκιμασίες είναι για το αιώνιο συμφέρον μας» είναι του ιστολογίου μας.

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.