ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Άγιος Ιωάννης, ο Παρθένος Μαθητής του Κυρίου

Για την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Αποστόλου, που η Εκκλησία εόρτασε πριν 8 ημέρες, παρουσιάζουμε ένα απομαγνητοφωνημένο, μικρό απόσπασμα από την ομιλία του μακαριστού Ιεραπόστολου Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, με θέμα «Ο πολύτιτλος άγιος» (9-5-1993), για τον τίτλο του Παρθένου.

Άγιος Ιωάννης, ο Παρθένος Μαθητής του Κυρίου

ΝΙΣ βημα 3π

Ο Ιωάννης ονομάζεται και Παρθένος.

Ιωάννης ο Παρθένος, ο παρθένος Μαθήτης. Είναι ευλογημένος ο Γάμος και Μυστήριο της Εκκλησίας ο Γάμος, αλλά συμφώνως προς τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης, η παρθενία είναι ανώτερη του Γάμου. «Εισίν ευνούχοι οίτινες ευνούχισαν εαυτούς δια την Βασιλεία των Ουρανών» είπε ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ μικροο Χριστός. «Καλόν γυναικί μή άπτεσθαι» λέγει ο Απόστολος. Το άγαμο πρόσωπο «μεριμνά τα του Κυρίου». Το έγγαμο μεριμνά τα του ετέρου ημίσεως, πώς θα αρέσει στό έτερον ήμισυ.

Άγιος Πρόδρομος Ιωάννης μικρΤο παρθενικό ιδεώδες ενεσάρκωσε ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Ήταν παρθένος και αγνός σαν τα αγριολούλουδα της υπαίθρου.

EuaggΤο παρθενικό ιδεώδες ενεσάρκωσε η Μητέρα του Χριστού, η Παρθένος, εκείνη για την οποία η παρθενία έγινε ένα από τα ονόματα της. Η Παρθένος. «Τείχος ει των παρθένων Θεοτόκε Παρθένε». «Χαίρε καλή κουροτρόφε παρθένων».

ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣΤο παρθενικό ιδεώδες ενεσάρκωσε ο μεγαλύτερος Απόστολος, ο Απόστολος Παύλος.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ (2)Το παρθενικό ιδεώδες ενεσάρκωσαν μυριάδες Άγιοι της Πίστεως, Μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι, όπως ο Άγιος Αρσένιος Μέγας μικρΧρυσόστομος, ο Βασίλειος, ο Γρηγόριος, ο Αθανάσιος, όπως ο Αντώνιος, όπως ο Αρσένιος ο Μέγας που εόρταζε επίσης χθές.

IXRΤην παρθενική ζωή σαν άνθρωπος έζησε και ο Χριστός. Και ο Θεός όταν έγινε άνθρωπος την παρθενική ζωή έζησε.

Την παρθενική ζωή έζησε και ο Απόστολος Ιωάννης και πλέκει το εγκώμιο της παρθενίας, με όσα ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΧΟΡΟΣ μικρλέγει στην Αποκάλυψη, για τους 144.000 εκλεκτούς των εκλεκτών, «οι μετά γυναικός ουκ εμολύνθησαν παρθένοι γαρ εισίν» και άμωμοι εισίν και «ακολουθούσιν το Αρνίον όπου αν υπάγει« και ψάλλουν «ωδήν καινήν», τραγούδι καινούργιο που κανείς δεν μπορεί να μάθει, παρά αυτοί μόνον, οι 144.000, εκλεκτοί των εκλεκτών.

Επειδή ο Ιωάννης ήταν ο αγνότερος από τους 12, ο παρθένος, γι΄ αυτό αγαπητοί μου, αξιώθηκε να είναι όχι μόνον Απόστολος και Ευαγγελιστής, αλλά και ο μεγαλύτερος Θεολόγος και Προφήτης.

Επειδή ο Ιωάννης ήταν ο αγνότερος από τους 12, ο παρθένος, γι΄ αυτό έγραψε το υψηλότερο κείμενο.

Γι΄ αυτό επίσης όταν ο Χριστός εμφανίσθηκε στον αιγιαλό, στην ακρογυαλιά της λίμνης Γεννησαρέτ ως άγνωστος μετά την Ανάσταση, ο 1ος που κατάλαβε ότι είναι ο Χριστός, ήταν ο Ιωάννης. «Ο Κύριος εστίν» είπε ο Ιωάννης.

Επειδή ο Ιωάννης ήταν αγνότερος απ΄ όλους, ο παρθένος, γι΄ αυτό ο Χριστός την Παναγία Μητέρα του, την Παρθένο και αειπάρθενον, πάνω στον Σταυρό την Μεγάλη Παρασκευή, εμπιστεύθηκε στον Ιωάννη, εμπιστεύθηκε Παρθένον Μητέρα στον Παρθένο Μαθητή. «Ιωάννη, ιδού η μήτηρ σου». «Γύναι, ιδού ο υιός σου».

Tην ομιλία θα τη βρείτε από την Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο Σταυρός»

theolΔείτε και Αναρτήσεις για τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, πατώντας ΕΔΩ
Ο άγιος Ιωάννης ο Απόστολος, πατώντας ΕΔΩ
Ο Άγιος Ιωάννης, ο Μαθητής της αγάπης, παρουσίαση σαν βίντεο, πατώντας ΕΔΩ
Παπάδες στον Καναδά εκφράζονταν ασεβέστατα για τους Αγίους Αποστόλους, πατώντας ΕΔΩ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, πατώντας ΕΔΩ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Απόστολος, παρουσίαση σαν βίντεο, πατώντας ΕΔΩ
Δίδαγμα από την αποστολική ιδιότητα του Αγίου Ιωάννου του Αποστόλου, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.