ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για τον Σπορέα της παραβολής

Επειδή προχθές ήταν η Κυριακή του Σπορέως και στους Ναούς διαβάστηκε η παραβολή του Σπορέως, παρουσιάζουμε μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την παλαιά ομιλία του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, με θέμα «Σπόρος-Σπορεύς-Γη», όπου ερμηνεύει την παραβολή του Σπορέως. Το απόσπασμα αυτό ομιλεί για τον Σπορέα και την σπορά Του.

Για τον Σπορέα της παραβολής

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥΕν αρχή περιμέναμε να μας πει, ποιός είναι ο σπορέας. Δεν μας το είπε αυτό ο Κύριος.

Το υπηνίχθη όμως όταν ομίλησε περι μυστηρίων της Βασιλείας του Θεού.

δημιουργία Θεού αστραΟ σπορέας είναι ο Ίδιος ο Χριστός. Αυτός που στα βάθη των αιώνων έσπειρε μέσα στο αχανές τα δυσεξαρίθμητα πλήθη των αστέρων και των γαλαξιών. Αυτός που μια ημέρα της δημιουργίας, έσπειρε στη γη και εβλάστησε τη χλόη και τα φυτά και τα δένδρα, Αυτός τώρα γίνεται Σποριάς σε μια σπορά η οποία έχει πολύ μεγαλυτέραν σημασίαν και αξίαν.

anthiΓια τις δυό πρώτες σπορές, για να σπείρει τα άστρα και τους γαλαξίας και να σπείρει τη χλόη και τα φυτά πάνω στη γη, δεν εξήλθε ο Σπορέας από τον τόπο Του, δεν βγήκε από τον Ουρανό. Αλλά για την άλλη σπορά, παρέστη ανάγκη να εξέλθη από τον Ουρανό. Έτσι το εκφράζει το πράγμα η Γραφή. Όχι βεβαίως ότι ο Θεός εγκατέλειψε τον Ουρανό, «ου μετάβασις γέγονεν δε τοπική, συγκατάβασις δε θεϊκή». Αλλά, έτσι το εκφράζει το πράγμα η Γραφή, για να διδάξει πόσο σοβαρότερο είναι το τελευταίο έργο, η τελευταία σπορά.

AGTR«Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον». Ο Σπορέας ο Μεγάλος ο Χριστός, αυτή φορά εξήλθε. Από πού εξήλθε; Από τον οίκο του Πατρός Του. Από πού εξήλθε; Εξήλθε από τον Ουρανόν. Από πού εξήλθε; Εξήλθε από τους κόλπους του Πατρός. «Εξήλθον παρά του Πατρός και ελήλυθα εις τον κόσμον, πάλιν αφίημι τον κόσμο και πορεύομαι προς τον Πατέρα».

ο ΧΡΙΣΤΟΣ διδάσκων

Εξήλθε εκ του Ουρανού και κατέβη εδώ κάτω στη γη και έσπειρε ο Χριστός. 3,5 χρόνια έσπερνε συνεχώς, έσπερνε μέρα, έσπερνε και νύχτα ακόμη. Έσπερνε κοντά στις θάλασσες, έσπερνε στις κορυφές των βουνών, έσπερνε στις πλαγιές των βουνών, έσπερνε στους κάμπους και τις λαγκαδιές, έσπερνε στις Σταυρωταί και ανασταυρωταί του Χριστού πόλεις και τα χωριά, έσπειρε σε όλη την Παλαιστίνη, γέμισε την Παλαιστίνη από το σπόρο Του. Και αφού έσπειρε αυτό το σπόρο Του, προς το τέλος άνοιξε τις φλέβες Του και ράντισε τη γη με το Αίμα Του, έσπειρε και το Αίμα Του, τις σταγόνες του Αίματός Του. Και τέλος Ταπεινώσεις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού κατα την ταφήν και αυτό το Σώμα Του σαν κόκκο σίτου, ολόκληρο το Σώμα Του, το έσπειρε, το έβαλε μέσα στα σπλάγχνα της γης, και σε 3 ημέρες ΤΟ ΥΠΕΡΦΥΕΣΤΕΡΟ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ, μικρό τεύχος του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου εβλάστησε και έγινε ένας ολόχρυσος στάχυς, ο στάχυς ο πέπειρος που μας έδωκε τον άρτον με τον οποίον εγέμισαν τα θυσιαστήρια της Εκκλησίας και με τον οποίον τρέφονται οι ψυχές που πεινούν τον Θεό.

Και αφού έσπειρε ανέβηκε στον Ουρανό.

Αλλά εκάτω στη γη άφησε διαδόχους, άφησε άλλους σπορείς να συνεχίσουν τη σπορά, άλλους σπορείς, αλλά τον ίδιο σπόρο.

Την ομιλία βρείτε στο Ορθόδοξο βιβλιοπωλείο Ο ΣΤΑΥΡΟΣ,
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Η κατηγορία των ανθρώπων που μοιάζουν σαν τον πατημένο δρόμο, πατώντας ΕΔΩ
Η κατηγορία των ανθρώπων που μοιάζουν σαν πέτρινη γη, πατώντας ΕΔΩ
Τί σκληρύνει τις ψυχές σαν τον πατημένο δρόμο και δεν μπορούν να δεχθούν τον λόγο του Θεού, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.