ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστολόγιο αφιερωμένο στο πρόσωπο και το έργο του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, του Ομολογητού κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου

Για την αρετή της ταπεινοφροσύνης του αγίου Σάββα και τον πόλεμο από φθονερούς καλόγερους ψευδαδέλφους του

Για την προχθεσινή εορτή του Σάββα του Ηγιασμένου, παρουσιάζουμε ακόμα ένα, απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του μακαριστού Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, με θέμα «Σάββας ο ηγιασμένος» (5-12-1999) για την αρετή της ταπεινοφροσύνης του αγίου Σάββα και τον πόλεμο από τους ψευδαδέλφους του. Θυμίζουμε ότι και ο μακαριστός Ομολογητής Θεολόγος υπέφερε από τους δικούς του ψευδαδέλφους.

Για την αρετή της ταπεινοφροσύνης του αγίου Σάββα και τον πόλεμο από φθονερούς καλόγερους ψευδαδέλφους του

1995ΝΙΣ Πμι

Όλες οι αρετές κοσμούσαν τον άγιο. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να τονίσω την αρετή της ταπεινοφροσύνης.

Ενώ ήταν τόσο μεγάλος, συνέρρεαν πλήθη κοσμικών και μοναχών να τον δούν και να τον ακούσουν, ενώ υπήκουαν αναρίθμητοι μοναχοί σ΄ αυτόν, ενώ τον σέβονταν και οι αυτοκράτορες, ακόμη και ο αιρετικός Αναστάσιος, ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, ενώ τον σέβονταν και τα λιοντάρια, δεν τον σέβονταν καλόγεροι της Λαύρας που ίδρυσε. Επειδή έβλεπαν ότι συρρέουν πολλοί και τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν και ανθούσεΚΛΙΜΑΞ πτπολύ ο Μοναχισμός, αντί να χαρούν φθόνησαν και πικραίνονταν και αντιπάθησαν και μίσησαν τον άγιο. Στην αρχή λιγότεροι και κατόπιν αυτοί οι λιγότεροι παρέσυραν και άλλους, ευλαβείς βλαμμένους θα λέγαμε σήμερα, και επαναστάτησαν εναντίον του αγίου. Και τον κατηγορούσαν και τον συκοφαντούσαν.

Τί έλεγαν; «Αμαθής είναι -λέει- δεν ξέρει γράμματα». Και ο Πρόδρομος αμαθής ήταν αλλά θεόπνευστος.

«Αγροίκος είναι -έλεγαν-, άξεστος, δεν έχει ευγένεια».

Έπλεκαν διάφορες δολιότητες, μηχανεύονταν. Πήγαιναν στον πατριάρχη και έλεγαν «Διώξ’ τον αυτόν, είναι ανίκανος να κυβερνάει τόσους μοναχούς».

Έπλασαν και ένα ψέμα. Κάποτε που αναχώρησε για κάμποσο χρονικό διάστημα, γιατί είπαμε ότι κατα διαστήματα αναχωρούσε και πήγαινε ασκήταν μόνος του. Βρήκαν πρόφαση και πήγαν και είπαν στον πατριάρχη «Αυτός τώρα λείπει τόσο καιρό». Όπως είπαν οι Εβραίοι για τον Μωϋσή «Δεν ξέρουμε τί έγινε αυτός ο άνθρωπος. Φτιάξε μας χρυσούς θεούς -λέει- να μας οδηγήσουν». Πήγαν και είπαν στον πατριάρχη «Τον έφαγε λιοντάρι». Όπως είπαν οι φθονεροί αδελφοί που πούλησαν τον Ιωσήφ στον πατέρα του, ότι τον έφαγε θηρίο. Ο ίδιος διάολος υπάρχει και τις ίδιες μηχανές μεταχειρίζεται. «Τον έφαγε λιοντάρι» λέει, είπαν στον πατριάρχη, -άγιος ο πατριάρχης- να μας κάνεις άλλον ηγούμενο».

Τους λέει ο πατριάρχης «Δεν είναι δυνατόν, έναν τόσο άγιον άνθρωπο, να επέτρεψε ο Θεός να τον κατασπαράξει λιοντάρι. Κάπου είναι, ερευνήστε να τον βρείτε, αυτός θα είναι ο ηγούμενος σας». Μάλιστα.

αγ. ΣαββαςΤαπεινός άνθρωπος, τόσο ταπεινός, αδελφοί μου, ώστε δεν ήθελε να γίνει ιερεύς. Λέει «Είναι τόσο μεγάλο αυτό το αξίωμα και το υπούργημα. Δεν είμαι εγώ ικανός να γίνω ιερεύς». Έτρεμε το αξίωμα.

Αχ σήμερα μερικοί νεαροί, δεν βλέπουν τον καιρό πότε να χειροτονηθούν και να επισκοποποιηθούν.

Και χειροτονήθηκε παρακαλώ σε ηλικία 53 ετών ιερεύς. Τόσο ταπεινός άνθρωπος! Και όμως αυτό, και το χρησιμοποίησαν εις βάρος του! Προτού να γίνει ιερεύς «Δεν έχουμε -λέει- ιερέα» κλπ. Ενώ αυτός πάντοτε φρόντιζε και υπήρχαν ιερείς και λειτουργούσαν.

Τί έκανε ο άγιος Σάββας; Ήταν καμιά 60αριά αυτοί οι στασιαστές, οι επαναστάτες. Σηκώθηκε και έφυγε και πήγε σ’ ένα σπήλαιο και κοιμήθηκε και τη νύχτα ήλθε ένα λιοντάρι -εκεί κοιμόταν λιοντάρι- και βρήκε τη θέση κατειλημμένη το λιοντάρι και με τα δόντια του από το άκρο του ενδύματος έσυρε τον άγιο έξω από σπήλαιο, το λιοντάρι. Δεν τον έφαγε. Μεγάλα, είπαμε, τα της πίστεως κατορθώματα! Έφραξαν στόματα λεόντων οι άγιοι δια πίστεως!

leonΤον έσυρε έξω, είχε ξημερώσει και ο άγιος γονάτισε και έκανε τον Όρθρο. Και το λιοντάρι παρακολουθούσε. Και όταν τελείωσε ο Όρθρος, εστράφη προς το λιοντάρι και του λέει «Άκουσε το σπήλαιο είναι μεγάλο, μισό δικό σου και μισό δικό μου, εκτός και θέλεις να φύγεις, εγώ ανώτερος είμαι από σένα διότι εμένα με έπλασε ο Θεός με τα ίδια Του τα χέρια κατ΄ εικόνα και ομοιωσή Του, εσύ ζώον είσαι. Αν θέλεις να φύγεις, μπορείς να φύγεις. Αν θέλεις να μείνεις το μισό σπήλαιον δικό σου».

Έσκυψε το κεφάλι το λιοντάρι και έφυγε και άφησε το σπήλαιο στον άγιο.

Έμεινε 2 χρόνια εκεί. Και επέστρεψε νομίζοντας ότι έχει καταπραϋνθεί ο φθόνος των «εν Χριστώ αδελφών», αλλά αυτοί ήταν αμετανόητοι! «Ήλθες πάλι να μας ενοχλήσεις;»!

ANAΓKH ΠAPPHΣIAΣ, εξαίρετο άρθρο του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου Ποιός είναι ο μεγαλύτερος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας; Ο Χρυσόστομος δεν είναι; Διάβαζα ένα χωρίο του Χρυσοστόμου «Εάν» λέει «ο πόρνος δεν επιτρέπεται να κοινωνήσει, ο βάσκανος, ο φθονερός πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να κοινωνήσει». Φοβερό αμάρτημα ο φθόνος! Θανάσιμο αμάρτημα ο φθόνος! Τυφλώνει. Τύφλωσε 60 μοναχούς από το ίδιο Μοναστήρι που έφτιαξε ο άγιος Σάββας και δεν έβλεπαν την αξία ενός ανθρώπου που γέμισε την Παλαιστίνη με θαύματα και με έργα μοναχικά.

Ολόκληρη την ομιλία θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δείτε και Για την μεγάλη αγωνιστικότητα για την Πίστη του αγίου Σάββα, πατώντας ΕΔΩ
Για την αυστηρότητα και το παιδαγωγικό χάρισμα του Σάββα του ηγιασμένου, πατώντας ΕΔΩ
Μια διήγηση για το προορατικό χάρισμα του Σάββα του ηγιασμένου, πατώντας ΕΔΩ
Το γνησιότερο τέκνο του π. Αυγουστίνου ομιλεί για τον π. Αυγουστίνο και για ψευδαδέλφους, πατώντας ΕΔΩ

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.